Zupa z soczewicą i czosnkiem

 




Bardzo lubię wszystko, co przypomina groch <3

Soczewica zatem jest jednym z moich ulubionych wege produktów. Zazwyczaj przygotowywałam z niej zupę krem, ale w sumie to po co robić z tego papkę? Zawsze, gdy przed blendowaniem próbowałam zupy, smakowała wyśmienicie. Postanowiłam więc trochę inaczej ją doprawić i zrezygnować z blendowania - wyszło przepysznie!


Składniki:

  • 1 opakowanie czerwonej soczewicy (500g)
  • 3 duże marchewki
  • 4-5 ziemniaków (objętościowo tyle samo, co marchewek)
  • 1 duża cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka masła
  • 2,5-3 l wody
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: natka pietruszki

Przygotowanie:
  1. Soczewicę płuczemy na sitku.
  2. Wode wlewamy do garnka i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżkę soli - podpalamy gaz.
  3. Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plastry.
  4. Dodajemy marchew do garnka i gotujemy 5 minut (od momentu aż woda zacznie wrzeć).
  5. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na ptelni z rozgrzanym masłem - dodajemy do garnka.
  6. Ziemniaki obieramy i i kroimy w kostkę.
  7. Dodajemy je do garnka razem z soczewicą i gotujemy ok. 10-15 minut - do miękkości ziemniaków i soczewicy.
  8. Zaraz po ziemniakach z soczewicą, dodajemy do garnka czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek.
  9. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Przed podaniem zupę można udekorować posiekaną natką pietruszki.


Smacznego!




Komentarze

Popularne posty