Zupa z soczewicą i czosnkiem
Bardzo lubię wszystko, co przypomina groch <3
Soczewica zatem jest jednym z moich ulubionych wege produktów. Zazwyczaj przygotowywałam z niej zupę krem, ale w sumie to po co robić z tego papkę? Zawsze, gdy przed blendowaniem próbowałam zupy, smakowała wyśmienicie. Postanowiłam więc trochę inaczej ją doprawić i zrezygnować z blendowania - wyszło przepysznie!
Składniki:
- 1 opakowanie czerwonej soczewicy (500g)
- 3 duże marchewki
- 4-5 ziemniaków (objętościowo tyle samo, co marchewek)
- 1 duża cebula
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 1 łyżka masła
- 2,5-3 l wody
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: natka pietruszki
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy na sitku.
- Wode wlewamy do garnka i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżkę soli - podpalamy gaz.
- Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plastry.
- Dodajemy marchew do garnka i gotujemy 5 minut (od momentu aż woda zacznie wrzeć).
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na ptelni z rozgrzanym masłem - dodajemy do garnka.
- Ziemniaki obieramy i i kroimy w kostkę.
- Dodajemy je do garnka razem z soczewicą i gotujemy ok. 10-15 minut - do miękkości ziemniaków i soczewicy.
- Zaraz po ziemniakach z soczewicą, dodajemy do garnka czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek.
- Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę można udekorować posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz