Udon z kurczakiem, brokułem i grzybami shitake
Podobne danie jadłam kilka lat temu w małej knajpce niedaleko mojej uczelni. Wtedy pierwszy raz spróbowałam grzybów shitake i nie specjalnie mi zasmakowały. Później zrobiłam do nich jeszcze 2-3 podejścia (nie tylko w daniach kuchni azjatyckiej) i w końcu je pokochałam <3
Ich sekret polega na tym, że cały swój intensywny smak uwalniają podczas obróbki termicznej. Nie wolno też przesadzić z ich ilością, bo naprawdę są bardzo mocno wyczuwalne i łatwo moga zdominować smak dania.
Z podanych składników przygotowałam 2 duże porcje.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 1 mały brokuł lub 1/2 dużego
- 6 grzybów shitake (świeżych lub suszonych)
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 szklanki sosu sojowego + 2 łyżki
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- opcjonalnie: sok z cytryny i posiekane orzeszki ziemne (niesolone)
Przygotowanie:
- Używałam suszonych grzybów, dlatego wcześniej namoczyłam je w wodzie przez kilka godzin - do momentu, aż były całkiem miękkie. Przy świeżych grzybach oczywiście pomijamy ten etap.
- Kurczaka kroimy w kostkę.
- W misce mieszamy ze sobą: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy solą wedle uznania.
- Do miski dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy z marynatą.
- Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut (mój kurczak marynował się całą noc - wtedy jest najsmaczniejszy).
- Brokuła myjemy i dzielimy na małe różyczki.
- Grzyby shitake kroimy w paski.
- 1/2 szkanki sosu sojowego mieszamy z wodą, imbirem, chili, cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię (bez oleju) i smażymy kurczaka do zarumienienia.
- Zdejmujemy kurczaka z woka, dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy brokuła przez 5-7 minut - powinien być nadal lekko twardy.
- Na 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy pokrojone grzyby.
- Zdejmujemy brokuła, zmniejszamy moc palnika i do woka wlewamy rozmieszany sos sojowy - od razu energicznie mieszamy, bo sos momentalnie zacznie gęstnieć.
- Gdy sos nabierze gęstości, dodajemy kurczaka i brokuła z grzybami.
- podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 minut na małej mocy palnika, cały czas mieszając.
- Makaron udon gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Na talerze wykładamy makaron, a na niego kurczaka z brokułami i grzybami.
- Danie na tależu można skropić sokiem z cytryny i posypać siekanymi orzeszkami ziemnymi - dla mnie to obowiązkowy element ;)
Oczywiście w daniu można zastąpić udon dowolnym innym chińskim makaronem lub ryżem - ze wszystkim smakuje pysznie :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz