Kurczak w sosie orzechowym
Uwielbiam indyjską kormę, czyli kurczaka w sosie z orzechów nerkowca - ma delikatny, słodki smak. To zdecydowanie moje ulubione danie w indyjskich restauracjach. Postanowiłam przygotować coś w podobnym stylu, tylko zamiast orzechów nerkowca, wykorzystałam smak orzeszków ziemnych. Wyszło przepysznie!
Z podanych składkinów przygotowałam 4 porcje kurczaka.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta chili
- opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę.
2. W misce łączymy ze sobą: olej, sos sojowy, słodką paprykę, chili, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Wkładamy kawałki kurczaka do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut (u mnie stał całą noc).
4. Rozgrzewamy woka lub dużą patelnię (bez dodatku oleju) i podsmażamy kurczaka.
5. Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kurczaka - smażymy kilka minut.
6. Dodajemy mleko, masło orzechowe i miód.
7. Zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy do momentu, aż sos się lekko zredukuje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
8. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
9. Doprawiamy do smaku solą i chili.
Kurczaka podajemy z białym ryżem. Po wierzchu można posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz