Pieczone kotlety mielone z indyka z serem i pieczarkami
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 duża cebula
- 50g żółtego sera
- 6-7 szt. pieczarek
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Łączymy w misce: mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, przyprawy.
3. Z powstałej masy formujemy owalne, płaskie kotlety.
4. Obtaczamy kotlety w bułce tartej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ (góra-dół) przez 1 godzinę.
6. W czasie, gdy kotlety się pieką, kroimy pieczarki na grube paski i smażymy na maśle. Pod koniec smażenia (gdy pieczarki całkiem wchłoną masło) dodajemy na patelnię sos sojowy i szczyptę pieprzu.
7. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
8. Po godzinie pieczenia wyjmujemy kotlety, kładziemy na nich pieczarki (ok. 1 łyżeczki pieczarek na kotlet) i posypujemy startym serem.
9. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut.
10. Wyjmujemy kotlety, gdy ser się na nich rozpuści.
Z podanych składników wyszło mi 11 kotletów.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz