Pieczone kotlety mielone z indyka z serem i pieczarkami



Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 duża cebula
  • 50g żółtego sera
  • 6-7 szt. pieczarek
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1.   Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.   Łączymy w misce: mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, przyprawy.


3.   Z powstałej masy formujemy owalne, płaskie kotlety.
4.   Obtaczamy kotlety w bułce tartej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


5.   Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ (góra-dół) przez 1 godzinę.
6.   W czasie, gdy kotlety się pieką, kroimy pieczarki na grube paski i smażymy na maśle. Pod koniec smażenia (gdy pieczarki całkiem wchłoną masło) dodajemy na patelnię sos sojowy i szczyptę pieprzu.


7.   Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
8.   Po godzinie pieczenia wyjmujemy kotlety, kładziemy na nich pieczarki (ok. 1 łyżeczki pieczarek na kotlet) i posypujemy startym serem.


9.   Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut.
10. Wyjmujemy kotlety, gdy ser się na nich rozpuści.

Z podanych składników wyszło mi 11 kotletów.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty