Pomidorowe gołąbki w cukinii
Uwielbiam tradycyjne gołąbki - mięso i ryż zawinięte w kapustę, a do tego sos pomidorowy. Mogłabym je jeść na okrągło! Jednak ich przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu. Aby go zaoszczędzić i nie męczyć się z gotowaniem kapusty, postanowiłam zawinąć mięso w plastry cukinii. Farsz mięsny też doprawiłam nieco inaczej, aby podkręcić smak gołąbków. Wyszło przepysznie!
Z podanych składników przygotowałam 11 gołąbków.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 duża cukinia
- 100 g suchego białego ryżu
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 szczypty chili
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 150 ml wody + 1 łyżka do rozrobienia mąki
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 garść startego żółtego sera (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i przelewamy zimną wodą - odsączamy.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i szklimy cebulę.
4. W misce łączymy ze sobą: mięso, odsączony ryż, cebulę, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, przyprawę do mięsa, 1 szczyptę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę.
5. Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy długie plastry (jeśli cukinia jest zbyt szeroka i obieraczka nie daje rady ściąć plastra w całości, możemy ścinać je po bokach warzywa - będą wtedy nieco węższe).
6. Na desce układamy równolegle ok. 5 plastrów cukinii - tak, żeby ich brzegi na siebie nachodziły.
7. Posypujemy je solą i pieprzem.
8. Na cukinii układamy wałek mięsa (ok. 1,5 łyżki) i zwijamy w rulon.
9. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim gołąbki.
10. Opcjonalnie: posypujemy po wierzchu startym żółtym serem.
11. Przykrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190℃ przez ok. 1 godzinę.
12. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, przekładamy gołąbki na talerz (lub na pokrywkę naczynia), a pozostały w nim sos przelewamy do rondelka.
13. Do sosu dolewamy 150 ml wody, dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i 1 szczyptę chili.
14. Doprowadzamy do wrzenia i zaprawiamy zahartowaną śmietaną.
15. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 1 łyżce wody i zagęszczamy tym sos.
16. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gołąbki podajemy z ryżem, polane sosem pomidorowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz