Pomidorowe gołąbki w cukinii




Uwielbiam tradycyjne gołąbki - mięso i ryż zawinięte w kapustę, a do tego sos pomidorowy. Mogłabym je jeść na okrągło! Jednak ich przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu. Aby go zaoszczędzić i nie męczyć się z gotowaniem kapusty, postanowiłam zawinąć mięso w plastry cukinii. Farsz mięsny też doprawiłam nieco inaczej, aby podkręcić smak gołąbków. Wyszło przepysznie!


Z podanych składników przygotowałam 11 gołąbków.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 duża cukinia
  • 100 g suchego białego ryżu
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szczypty chili
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 ml wody + 1 łyżka do rozrobienia mąki
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 garść startego żółtego sera (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1.   Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i przelewamy zimną wodą - odsączamy.
2.   Cebulę kroimy w drobną kostkę.


3.   Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i szklimy cebulę.


4.   W misce łączymy ze sobą: mięso, odsączony ryż, cebulę, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, przyprawę do mięsa, 1 szczyptę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę.


5.   Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy długie plastry (jeśli cukinia jest zbyt szeroka i obieraczka nie daje rady ściąć plastra w całości, możemy ścinać je po bokach warzywa - będą wtedy nieco węższe).


6.   Na desce układamy równolegle ok. 5 plastrów cukinii - tak, żeby ich brzegi na siebie nachodziły.
7.   Posypujemy je solą i pieprzem.
8.   Na cukinii układamy wałek mięsa (ok. 1,5 łyżki) i zwijamy w rulon.


9.   Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim gołąbki.
10. Opcjonalnie: posypujemy po wierzchu startym żółtym serem.


11. Przykrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190℃ przez ok. 1 godzinę.
12. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, przekładamy gołąbki na talerz (lub na pokrywkę naczynia), a pozostały w nim sos przelewamy do rondelka.
13. Do sosu dolewamy 150 ml wody, dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i 1 szczyptę chili.
14. Doprowadzamy do wrzenia i zaprawiamy zahartowaną śmietaną.
15. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 1 łyżce wody i zagęszczamy tym sos.


16. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Gołąbki podajemy z ryżem, polane sosem pomidorowym.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty