Chilli con carne




Składniki:
  • 0,5 kg mielonej wołowiny (można też zastąpić wieprzowiną lub indykiem)
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cukru
  • oliwa do smażenia
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1.   Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso.
2.   Przekładamy je do garnka i zalewamy passatą. Podpalamy gaz pod garnkiem i zaczynamy podgrzewać sos.
3.   Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w pół-piórka, po czym dodajemy ją do garnka z mięsem.
4.   Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
4.   Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka.
5.   Doprawiamy całość słodką papryką, chilli, cukrem, solą i pieprzem.
6.   Dusimy całość na małym ogniu przez ok. 30 minut.
7.   Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę.


8.   Pdgrzewamy przez 2-3 minuty i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką i chilli.
9.   Podajemy z białym ryżem.

Danie można na wierzchu udekorować listkiem bazylii lub kolendry oraz dodać kleks kwaśnej śmietany.

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty