Kotlety z kaszy kuskus
Na pomysł zrobienia tych kotletów wpadłam, gdy nie znalazłam w sklepie kaszy jaglanej (przepis na kotlety z kaszy jaglanej w innym poście na blogu). Był za to kuskus - a jeśli tak, to potrzeba również bardziej "orientalnego" przyprawienia ;)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus (suchej)
- 1 szklanka wody
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 szczypty chilli
- 2 szczypty kuminu
- 2 surowe jajka
- 4 łyżki mleka
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- olej do smażenia kotletów
Przygotowanie:
1. Osoloną wodę zagotowujemy w garnku.
2. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i wsypujemy kaszę.
3. Przykrywamy i odstawiamy na 5 min.
4. Po tym czasie odkrywamy garnek, mieszamy kaszę i przekładamy do dużej miski do ostygnięcia.
5. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
6. Cebulę z czosnkiem dodajemy do miski z kaszą.
7. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę i dodać do miski.
8. Dodajemy czosnek niedźwiedzi, chilli, kumin i solimy do smaku.
9. Dodajemy 1 surowe jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
10. 1 surowe jajko roztrzepujemy z mlekiem.
11. Formujemy niewielkie, płaskie kotlety (ok. 1 czubatej łyżki masy na kotlet).
12. Obtaczamy w jajku z mlekiem i tarterj bułce.
13. Smażymy na oleju do porządnego zarumienienia.
Z podanych składników powinno wyjść ok. 9-10 kotletów.
Świetnie komponują się z duszonymi lub grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz