Kotlety z kaszy kuskus





Na pomysł zrobienia tych kotletów wpadłam, gdy nie znalazłam w sklepie kaszy jaglanej (przepis na kotlety z kaszy jaglanej w innym poście na blogu). Był za to kuskus - a jeśli tak, to potrzeba również bardziej "orientalnego" przyprawienia ;)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy kuskus (suchej)
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 szczypty chilli
  • 2 szczypty kuminu
  • 2 surowe jajka
  • 4 łyżki mleka
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • olej do smażenia kotletów

Przygotowanie:

1.   Osoloną wodę zagotowujemy w garnku.
2.   Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i wsypujemy kaszę.
3.   Przykrywamy i odstawiamy na 5 min.
4.   Po tym czasie odkrywamy garnek, mieszamy kaszę i przekładamy do dużej miski do ostygnięcia.
5.   Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
6.   Cebulę z czosnkiem dodajemy do miski z kaszą.
7.   Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę i dodać do miski.
8.   Dodajemy czosnek niedźwiedzi, chilli, kumin i solimy do smaku.
9.   Dodajemy 1 surowe jajko i wszystko dokładnie mieszamy.


10. 1 surowe jajko roztrzepujemy z mlekiem.
11. Formujemy niewielkie, płaskie kotlety (ok. 1 czubatej łyżki masy na kotlet).
12. Obtaczamy w jajku z mlekiem i tarterj bułce.
13. Smażymy na oleju do porządnego zarumienienia.



Z podanych składników powinno wyjść ok. 9-10 kotletów.
Świetnie komponują się z duszonymi lub grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty