Duszone kotlety mielone z sosem kurkowym




Kurki nabyliśmy przypadkiem, a sos miał być na grilla do polędwiczek, lecz... zapomnieliśmy go podać! :D

Trzeba było wymyślić do niego coś innego na obiad, bo wyszedł przepyszny. W lodówce znalazłam jedynie paczkę mielonego mięsa, a pulpety były już niedawno, więc... mielone! Wyszło naprawdę fantastycznie - zaliczam ten obiad jako jeden z bardziej udanych <3

Nawiasem mówiąc, takie duszone kotlety mielone zawsze robili moi dziadkowie (innych nigdy nie podawali) i były to jedyne kotlety, jakie chciałam jeść będąc dzieckiem. Tych tradycyjnych z patelni w ogóle nie lubiłam...


Z podanych składników przygotowałam 5 kotletów i idealną ilość sosu do nich.

Składniki na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 niewielka cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • szczypta suszonego lubczyku
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Składniki na sos kurkowy:
  • 200 g świeżych kurek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie kotletów:
  1. Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. W misce umieszczamy mięso, cebulę, natkę pietruszki, jajko, kaszę mannę i przyprawy - dokładnie wszystko wyrabiamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej.
  4. Z mięsa formujemy 5 owalnych, spłaszczonych kotletów, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na patelni z dwóch stron.
  5. Przekładamy kotlety do garnka i zalewamy bulionem.
  6. Przykrywamy garnek i dusimy kotlety na małym ogniu przez 30 minut.
Przygotowanie sosu kurkowego:
  1. Kurki myjemy i kroimy na drobniejsze kawałki.
  2. Cebulkę drobno siekamy.
  3. Czosnek rozgniatamy nożem i kroimy w plastry.
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy masło.
  5. Podsmażamy cebulę z czosnkiem do momentu, aż się zeszkli.
  6. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze ok. 5 minut.
  7. Dodajemy tymianek i śmietankę.
  8. Podgrzewamy całość mieszając do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
  9. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Po uduszeniu kotlety wyjmujemy z garnka i podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą, polane sosem.
Pozostały z kotletów bulion można dowolnie wykorzystać - zrobić na jego bazie inny sos lub zupę. Ja dolałam go do zbyt gęstej zupy, którą akurat miałam w lodówce ;)
Sam sos kurkowy będzie też świetnym dodatkiem do makaronu lub placków ziemniaczanych.


Smacznego!




Komentarze

Popularne posty