Duszone kotlety mielone z sosem kurkowym
Kurki nabyliśmy przypadkiem, a sos miał być na grilla do polędwiczek, lecz... zapomnieliśmy go podać! :D
Trzeba było wymyślić do niego coś innego na obiad, bo wyszedł przepyszny. W lodówce znalazłam jedynie paczkę mielonego mięsa, a pulpety były już niedawno, więc... mielone! Wyszło naprawdę fantastycznie - zaliczam ten obiad jako jeden z bardziej udanych <3
Nawiasem mówiąc, takie duszone kotlety mielone zawsze robili moi dziadkowie (innych nigdy nie podawali) i były to jedyne kotlety, jakie chciałam jeść będąc dzieckiem. Tych tradycyjnych z patelni w ogóle nie lubiłam...
Z podanych składników przygotowałam 5 kotletów i idealną ilość sosu do nich.
Składniki na kotlety:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 niewielka cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta suszonego lubczyku
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka bulionu wołowego
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Składniki na sos kurkowy:
- 200 g świeżych kurek
- 200 ml śmietanki 30%
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie kotletów:
- Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- W misce umieszczamy mięso, cebulę, natkę pietruszki, jajko, kaszę mannę i przyprawy - dokładnie wszystko wyrabiamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Z mięsa formujemy 5 owalnych, spłaszczonych kotletów, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na patelni z dwóch stron.
- Przekładamy kotlety do garnka i zalewamy bulionem.
- Przykrywamy garnek i dusimy kotlety na małym ogniu przez 30 minut.
Przygotowanie sosu kurkowego:
- Kurki myjemy i kroimy na drobniejsze kawałki.
- Cebulkę drobno siekamy.
- Czosnek rozgniatamy nożem i kroimy w plastry.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło.
- Podsmażamy cebulę z czosnkiem do momentu, aż się zeszkli.
- Dodajemy kurki i smażymy jeszcze ok. 5 minut.
- Dodajemy tymianek i śmietankę.
- Podgrzewamy całość mieszając do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po uduszeniu kotlety wyjmujemy z garnka i podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą, polane sosem.
Pozostały z kotletów bulion można dowolnie wykorzystać - zrobić na jego bazie inny sos lub zupę. Ja dolałam go do zbyt gęstej zupy, którą akurat miałam w lodówce ;)
Sam sos kurkowy będzie też świetnym dodatkiem do makaronu lub placków ziemniaczanych.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz