Kurczak z warzywami po meksykańsku
To danie na początku miało być kurczakiem po chińsku, ale w ostatniej chwili zorientowałam się, że nie mam chińskiej mieszanki 🙈
W odmętach zamrażarki znalazłam za to warzywa meksykańskie! Trochę improwizacji i danie wyszło... fantastyczne!
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie mrożonych warzyw meksykańskich z dołączoną przyprawą - 450g (ja użyłam takich z Biedronki, marki Mroźna Kraina)
- 0,5 puszki kukurydzy (jeśli nie ma jej w mieszance warzyw - w mojej nie było)
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wody
- ok. 50g żółtego sera
Przygotowanie:
1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie paski (ok. 4-5 cm).
2. W większej misce mieszamy ze sobą: 1 łyżkę oliwy, słodką paprykę, chili, kumin, sól, sok z cytryny i przecisnięty przez praskę czosnek.
3. Dodajemy do miski kurczaka i dokładnie mieszamy.
4. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
5. Rozgrzewamy dużą patelnię lub woka bez tłuszczu.
6. Smażymy kurczaka razem z całą marynatą.
7. Zdejmujemy mięso z patelni, odkładamy w misce na bok.
8. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy.
9. Wrzucamy mrożone warzywa (na razie bez przyprawy) i smażymy 7 minut.
10. Dodajemy kukurydzę i przyprawę z opakowania mrożonki.
11. Dodajemy usmażonego kurczaka.
12. Wlewamy na patelnię szklankę wody, wszystko mieszamy.
13. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
14. W szklance lub miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody i zagęszczamy tym sos.
15. Podgrzewamy jeszcze 2 minuty.
Podajemy z białym ryżem, a po wierzchu posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz