Kurczak z warzywami po meksykańsku



To danie na początku miało być kurczakiem po chińsku, ale w ostatniej chwili zorientowałam się, że nie mam chińskiej mieszanki 🙈
W odmętach zamrażarki znalazłam za to warzywa meksykańskie! Trochę improwizacji i danie wyszło... fantastyczne! 


Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw meksykańskich z dołączoną przyprawą - 450g (ja użyłam takich z Biedronki, marki Mroźna Kraina)
  • 0,5 puszki kukurydzy (jeśli nie ma jej w mieszance warzyw - w mojej nie było)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wody
  • ok. 50g żółtego sera

Przygotowanie:

1.   Kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie paski (ok. 4-5 cm).


2.   W większej misce mieszamy ze sobą: 1 łyżkę oliwy, słodką paprykę, chili, kumin, sól, sok z cytryny i przecisnięty przez praskę czosnek.
3.   Dodajemy do miski kurczaka i dokładnie mieszamy.


4.   Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
5.   Rozgrzewamy dużą patelnię lub woka bez tłuszczu.
6.   Smażymy kurczaka razem z całą marynatą.


7.   Zdejmujemy mięso z patelni, odkładamy w misce na bok.
8.   Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy.
9.   Wrzucamy mrożone warzywa (na razie bez przyprawy) i smażymy 7 minut.
10. Dodajemy kukurydzę i przyprawę z opakowania mrożonki.


11. Dodajemy usmażonego kurczaka.
12. Wlewamy na patelnię szklankę wody, wszystko mieszamy.
13. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
14. W szklance lub miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody i zagęszczamy tym sos.
15. Podgrzewamy jeszcze 2 minuty.


Podajemy z białym ryżem, a po wierzchu posypujemy startym żółtym serem.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty