Kolorowy makaron z pieczarkami, cukinią i papryką


To danie było totalną improwizacją. Ruszyliśmy na zakupy, ale w żadnym sklepie nie udało nam się kupić żadnego mięsa! Lodówka świeciła pustkami, więc musiałam wymyślić coś, zebyśmy oboje z narzeczonym w pracy nie poumierali z głodu. Na szczęście udało mi się wygrzebać resztki makaronu z szafki (tego też nie było w żadnym sklepie!) i otwartą kilka dni wcześniej wędlinę drobiową. Warzywa kupiłam według planu - tego w Lidlu było pod dostatkiem ;)
Z posklejanych składników wyszło coś niesamowicie pysznego!


Z podanych ilości przygotowałam 2 porcje makaronu.
1 porcja to ok. 420 kcal.

Składniki:
  • 160g suchego kolorowego makaronu (dowolny rodzaj)
  • 60g wędliny drobiowej
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 żółtej papryki
  • 10 pieczarek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.   Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu - odstawiamy na bok.
2.   Pieczarki kroimy na pół, połówki w plastry.


3.   Paprykę i cukinię kroimy w cienkie paski.



4.   Na patelni rozgrzewamy oliwę.
5.   Wrzucamy pieczarki, paprykę i cukinię, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy 3 minuty na średniej mocy palnika
6.   Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw.
7.   Smażymy całość do momentu, aż pieczarki przestaną być surowe.


8.   Wędlinę kroimy w cienkie paski i dodajemy do warzyw.
9.   Dodajemy na patelnię śmietanę, szczyptę chili i wszystko razem mieszamy.
10. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, podgrzewamy w razie potrzeby.
11. Wykładamy na głębokie talerze.

Dodatkowo danie po wierzchu można posypać startym parmezanem.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty