Kolorowy makaron z pieczarkami, cukinią i papryką
To danie było totalną improwizacją. Ruszyliśmy na zakupy, ale w żadnym sklepie nie udało nam się kupić żadnego mięsa! Lodówka świeciła pustkami, więc musiałam wymyślić coś, zebyśmy oboje z narzeczonym w pracy nie poumierali z głodu. Na szczęście udało mi się wygrzebać resztki makaronu z szafki (tego też nie było w żadnym sklepie!) i otwartą kilka dni wcześniej wędlinę drobiową. Warzywa kupiłam według planu - tego w Lidlu było pod dostatkiem ;)
Z posklejanych składników wyszło coś niesamowicie pysznego!
Z podanych ilości przygotowałam 2 porcje makaronu.
1 porcja to ok. 420 kcal.
Składniki:
- 160g suchego kolorowego makaronu (dowolny rodzaj)
- 60g wędliny drobiowej
- 1/2 cukinii
- 1/2 żółtej papryki
- 10 pieczarek
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu - odstawiamy na bok.
2. Pieczarki kroimy na pół, połówki w plastry.
3. Paprykę i cukinię kroimy w cienkie paski.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
5. Wrzucamy pieczarki, paprykę i cukinię, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy 3 minuty na średniej mocy palnika
6. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw.
7. Smażymy całość do momentu, aż pieczarki przestaną być surowe.
8. Wędlinę kroimy w cienkie paski i dodajemy do warzyw.
9. Dodajemy na patelnię śmietanę, szczyptę chili i wszystko razem mieszamy.
10. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, podgrzewamy w razie potrzeby.
11. Wykładamy na głębokie talerze.
Dodatkowo danie po wierzchu można posypać startym parmezanem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz