Fit zapiekanka z mielonego indyka i bakłażana





Nadszedł czas, kiedy po raz kolejny podejmuję próbę zrzuceniu kilku(nastu/dziesięciu) kilogramów. Z tej okazji postanowiłam nieco przerobić tradycyjną grecką musakę, aby odjąć jej znaczną ilość kalorii. Efekt mimo wszystko wyszedł pyszny! :)


Składniki:
  • 500g mielonego indyka
  • 1 passata pomidorowa
  • 2 średnie bakłażany
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 opakowania mozzarelli w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

1.   Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.   Cebulę siekamy w kostkę.
3.   Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy
4.   Szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
5.   Dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż nie będzie surowe.
6.   Dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze 5 minut.
7.   Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy passatą.
8.   Doprawiamy oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Całość dusimy, aż marchewka będzie miękka.


9.   W czasie, gdy sos się dusi, przygotowujemy bakłażana - myjemy i kroimy wzdłóż na średniej grubości plastry.
10. Obsmażamy bakłażana na patelni z dodatkiem oliwy.


11. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry.
12. Naczynie żaroodborne smarujemy oliwą.
13. W naczyniu układamy warstwami: plastry bakłażana, sos mięsny. Na pierwszą i ostatnią warstwę sosu układamy plastry mozzarelli.


14. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190℃.

Zapiekanka może wyjść dosyć płynna, jeśli w passacie było sporo wody. W niczym to nie przeszkadza - można ją wtedy ze smakiem zjeść z brązowym ryżem ;)

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty