Fit zapiekanka z mielonego indyka i bakłażana
Nadszedł czas, kiedy po raz kolejny podejmuję próbę zrzuceniu kilku(nastu/dziesięciu) kilogramów. Z tej okazji postanowiłam nieco przerobić tradycyjną grecką musakę, aby odjąć jej znaczną ilość kalorii. Efekt mimo wszystko wyszedł pyszny! :)
Składniki:
- 500g mielonego indyka
- 1 passata pomidorowa
- 2 średnie bakłażany
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 2 opakowania mozzarelli w zalewie
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
1. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę siekamy w kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy
4. Szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
5. Dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż nie będzie surowe.
6. Dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze 5 minut.
7. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy passatą.
8. Doprawiamy oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Całość dusimy, aż marchewka będzie miękka.
9. W czasie, gdy sos się dusi, przygotowujemy bakłażana - myjemy i kroimy wzdłóż na średniej grubości plastry.
10. Obsmażamy bakłażana na patelni z dodatkiem oliwy.
11. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry.
12. Naczynie żaroodborne smarujemy oliwą.
13. W naczyniu układamy warstwami: plastry bakłażana, sos mięsny. Na pierwszą i ostatnią warstwę sosu układamy plastry mozzarelli.
14. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190℃.
Zapiekanka może wyjść dosyć płynna, jeśli w passacie było sporo wody. W niczym to nie przeszkadza - można ją wtedy ze smakiem zjeść z brązowym ryżem ;)
Komentarze
Prześlij komentarz