Gulasz paprykowy z szynki wieprzowej





Gulasz wieprzowy gości na pewno w wielu domach. Każdy ma też swój sposób na jego przygotowanie. Ja połączyłam sposób mojej mamy z paroma składnikami dodanymi ode mnie. Długo duszona papryka rozpada się i oddaje swój smak do sosu. Całość jest mega pyszna :)



Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego z szynki na gulasz (2 opakowania)
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 300g pieczarek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2-3 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie maggi


Przygotowanie:

1.   Mięso oczyszczamy i kroimy w mniejszą kostkę.


2.   Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso (bez dodatku soli).


3.   Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i chili - doprowadzamy do wrzenia.
4.   Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w półplastry, a paprykę w małe paski.
5.   Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i dodajemy pieczarki - smażymy do zarumienienia.


6.   Podsmażoną cebulę z pieczarkami oraz surową paprykę dodajemy do garnka.
7.   Dusimy gulasz pod przykryciem na małym ogniu przez 40-50 minut - do czasu, aż mięso będzie delikatne i miękkie.


8.   Zaprawiamy gulasz zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
9.   Mąkę rozrabiamy w kilku łyżkach wody i zagęszczamy tym sos.
10. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do gulaszu.
11. Dla podkręcenia smaku można dodać trochę maggi.


Gulasz podajemy z kaszą, makaronem lub ziemniakami.



Smacznego!




Komentarze

Popularne posty