Gulasz paprykowy z szynki wieprzowej
Gulasz wieprzowy gości na pewno w wielu domach. Każdy ma też swój sposób na jego przygotowanie. Ja połączyłam sposób mojej mamy z paroma składnikami dodanymi ode mnie. Długo duszona papryka rozpada się i oddaje swój smak do sosu. Całość jest mega pyszna :)
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z szynki na gulasz (2 opakowania)
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 300g pieczarek
- 2 łyżki śmietany
- 2-3 szklanki wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie maggi
Przygotowanie:
1. Mięso oczyszczamy i kroimy w mniejszą kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso (bez dodatku soli).
3. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i chili - doprowadzamy do wrzenia.
4. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w półplastry, a paprykę w małe paski.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i dodajemy pieczarki - smażymy do zarumienienia.
6. Podsmażoną cebulę z pieczarkami oraz surową paprykę dodajemy do garnka.
7. Dusimy gulasz pod przykryciem na małym ogniu przez 40-50 minut - do czasu, aż mięso będzie delikatne i miękkie.
8. Zaprawiamy gulasz zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
9. Mąkę rozrabiamy w kilku łyżkach wody i zagęszczamy tym sos.
10. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do gulaszu.
11. Dla podkręcenia smaku można dodać trochę maggi.
Gulasz podajemy z kaszą, makaronem lub ziemniakami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz