Sajgonki z mięsem

 


Uwielbiam kuchnię azjatycką. Coraz częściej staram się przygotowywać orintalne dania w domu i wychodzi to naprawdę dobrze :)

Tym razem padło na sajgonki i musze przyznać, że wyszły niemal identyczne jak u "chińczyka", a ich przygotowanie wcale nie wymagało aż tyle pracy, ile mogłoby się wydawać ;)


Z podanych składników przygotowałam 35 niedużych sajgonek.


Składniki:

  • 500g mielonego wieprzowego mięsa
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 100g makaronu chińskiego (z grochu lub fasoli mung)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju.
  3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
  4. W misce łączymy ze sobą: surowe mięso, starte marchewki, zeszkloną cebulę, ugotowany makaron, sos sojowy, imbir i chili - doprawiamy solą do smaku.
  5. Wyrabiamy wszystko ręką przez 2-3 minuty.
  6. Przygotowujemy miskę z chłodną wodą - miska musi być na tyle duża, aby zmieścił się w niej cały płat papieru ryżowego.
  7. Zwijamy sajgonki: najpierw moczymy płat papieru w wodzie do momentu, aż będzie na tyle miękki, aby dał się zwinąć (ok. 30-40 sekund powinno wystarczyć) - nastepnie kładziemy płat płasko na desce, a na jego środku ok 1,5 łyżki farszu w formie rulonu/kiełbaski - następnie zwijamy płat jak krokiet (najpierw dół do środka, potem boki i rolujemy do góry.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej - musi być go na tyle dużo, aby po włożeniu sajgonek zakrył je co najmniej do połowy wysokości.
  9. Gdy olej będzie już bardzo mocno rozgrzany, wkładamy do niego sajgonki i smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru - ok. 2-3 minuty z każdej strony. UWAGA! Trzeba uważać, żeby sajgonki się nie stykały, bo bardzo łatwo się do siebie przyklejają i ciężko je rozdzielić bez rozrywania.
  10. Po usmażeniu odkładamy sajgonki na tależ wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
Sajgonki doskonale smakują z ryżem lub frytkami oraz ze słodkim sosem chili lub sosem słodko-kwaśnym.
Do środka można włożyć jeszcze namoczone grzybki mun - wtedy sajgonki będą prawdziwie dradycyjne! Ja jednak akurat nie miałam ich w domu.

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty