Masło czosnkowe



Masło czosnkowe robię już od lat - jest niezbednym elementem każdego grilla, ale również innych przyjęć, w tym imienin. Prawda jest taka, że każde pieczywo smakuje lepiej z takim masłem niz bez neigo, a goście gdy mają do wyboru "posmarować kromkę czy nie?", zawsze wybiorą "posmarować!" :)

No... chyba, że ktoś nie lubi czosnku :D


Składniki:

  • 1 kostka masła (200g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypta suszonej bazylii
  • 2-3 szczypty soli 

Wskazówki:
  1. Żeby masło było plastyczne, należy je wyjąć z lodówki 1-2 godziny przed rozpoczęciem przygotowań, ale nie może być płynne. Najlepiej, gdy ma temperaturę pokojową.
  2. Jeśli zapomnieliśmy wyjąć masło z lodówki, a musimy je przygotować na już, najlepiej mieszać je w metalowej misce i trzymać ją ręką od dołu - metal lepiej przewodzi temperaturę, dzięki czemu podczas mieszania będziemy ręką ogrzewać masło.

Przygotowanie:
  1. W misce umieszczamy kostkę masła, bazylię i sól.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski.
  3. Całość mieszamy, rozgniatając widelcem.
  4. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty