Masło czosnkowe
Masło czosnkowe robię już od lat - jest niezbednym elementem każdego grilla, ale również innych przyjęć, w tym imienin. Prawda jest taka, że każde pieczywo smakuje lepiej z takim masłem niz bez neigo, a goście gdy mają do wyboru "posmarować kromkę czy nie?", zawsze wybiorą "posmarować!" :)
No... chyba, że ktoś nie lubi czosnku :D
Składniki:
- 1 kostka masła (200g)
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypta suszonej bazylii
- 2-3 szczypty soli
Wskazówki:
- Żeby masło było plastyczne, należy je wyjąć z lodówki 1-2 godziny przed rozpoczęciem przygotowań, ale nie może być płynne. Najlepiej, gdy ma temperaturę pokojową.
- Jeśli zapomnieliśmy wyjąć masło z lodówki, a musimy je przygotować na już, najlepiej mieszać je w metalowej misce i trzymać ją ręką od dołu - metal lepiej przewodzi temperaturę, dzięki czemu podczas mieszania będziemy ręką ogrzewać masło.
Przygotowanie:
- W misce umieszczamy kostkę masła, bazylię i sól.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski.
- Całość mieszamy, rozgniatając widelcem.
- W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz