Makaron z czerwonym pesto, salami i pieczarkami



Ten makaron powstał późnym wieczorem, gdy narzeczony zażyczył sobie coś ciepłego na kolację. Zebrałam dostępne w kuchni składniki i złożyłam w całość. Wyszło szybko, aromatycznie, niebanalnie i przede wszystkim pysznie :)


Z podanych składników przygotowałam 1 porcję makaronu.

Składniki:
  • 80 g suchego makaronu (np. farfalle)
  • 6 pieczarek
  • 6 plastrów salami
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonego pesto
  • szczypta chili
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1.   Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2.   Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, salami w kostkę.


3.   Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę.


4.   Dodajemy pieczarki i salami.


5.   Smażymy 3 minuty, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
6.   Doprawiamy chili i solą.
7.   Odcedzamy makaron i dodajemy do niego pesto - mieszamy dokładnie.
8.   Wykładamy makaron na talerz.
9.   Na wierzch kładziemy usmażone pieczarki z salami i cebulą.


Aby przygotować więcej porcji wystarczy zwielokrotnić ilość składników i robić wszystko w ten sam sposób.


Smacznego!





Komentarze

Popularne posty