Makaron z czerwonym pesto, salami i pieczarkami
Ten makaron powstał późnym wieczorem, gdy narzeczony zażyczył sobie coś ciepłego na kolację. Zebrałam dostępne w kuchni składniki i złożyłam w całość. Wyszło szybko, aromatycznie, niebanalnie i przede wszystkim pysznie :)
Z podanych składników przygotowałam 1 porcję makaronu.
Składniki:
- 80 g suchego makaronu (np. farfalle)
- 6 pieczarek
- 6 plastrów salami
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonego pesto
- szczypta chili
- 1 łyżka oliwy
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, salami w kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę.
4. Dodajemy pieczarki i salami.
5. Smażymy 3 minuty, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
6. Doprawiamy chili i solą.
7. Odcedzamy makaron i dodajemy do niego pesto - mieszamy dokładnie.
8. Wykładamy makaron na talerz.
9. Na wierzch kładziemy usmażone pieczarki z salami i cebulą.
Aby przygotować więcej porcji wystarczy zwielokrotnić ilość składników i robić wszystko w ten sam sposób.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz