Kurczak curry na krowim mleku



Uwielbiam kurczaka curry, chociaż często wychodzi mi zbyt ostry 🙈
Ostatnio znowu pojawiła się u nas ochota na to danie, ale niestety brakowało w domu mleka kokosowego. Co tu zrobić? A no zastąpić je zwykłym, krowim. Wyszło pysznie!


Z podanych składników wyszły mi ok. 3 porcje.

Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody + 2 łyżki do rozrobienia mąki
  • 0,5 szklanki krowiego mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1.   Kurczaka kroimy w kostkę.


2.   W misce łączymy ze sobą 1 łyżkę oleju, sos sojowy i przyprawy.
3.   Kurczaka umieszczamy w misce z marynatą i dokładnie mieszamy.


4.   Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię (bez oleju).
5.   Obsmażamy kurczaka, żeby się pozamykał.


6.   Przekładamy usmażonego kurczaka do miski i odstawiamy na bok.
7.   Cebulę kroimy w pół-piórka.


8.   W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę.


9.   Dodajemy usmażonego kurczaka i mieszamy.
10. Zalewamy 1 szklanką wody i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
11. Dodajemy mleko i miód, mieszamy i dusimy przez 5 minut.


12. Doprawiamy solą do smaku.
13. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody.
14. Zagęszczamy tym sos i podgrzewamy jeszcze przez 1-2 minuty.

Curry podajemy z białym ryżem. Po wierzchu można posypać sezamem.

UWAGA! Z tą ilością chili danie wyszło naprawdę bardzo ostre. Jeśli wolicie łagodniejsze smaki, zmniejszcie jego ilość. Zawsze moża dosypać więcej chili pod koniec gotowania, gdy już będzie możliwość spróbowania sosu.



Komentarze

Popularne posty