Omlet z szynką i serem
Taki omlet jest mega prostym i sycącym daniem na śniadanie. Jeśli znudziły Wam się już tosty, zapiekanki i jajecznice, a lubicie zjeść rano coś na słono i na ciepło - to będzie dla Was idealne!
Omlet można przygotować praktycznie ze wszystkim. Najróżniejsze rodzaje wędlin, salami, kurczak, mielone mięso - do tego świeże, gotowane lub smażone warzywa. Każdy ma możliwość skomponowania ulubionych dodatków.
Poniżej przedstawiam moją ulubioną wersję omleta na śniadanie :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
+ 1 łyżka oleju do smażenia
Dodatki:
- kilka plastrów wędliny lub kiełbasy
- 1/2 cebuli
- 2-3 pieczarki
- garść startego żółtego sera
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka.
2. Na patelni rozgrzewamy masło.
3. Szklimy cebulę, a następnie dodajemy od niej pieczarki i smażymy całość, doprawiając solą i pieprzem.
4. Odstawiamy na bok.
5. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce rózgą kuchenną.
3. Szklimy cebulę, a następnie dodajemy od niej pieczarki i smażymy całość, doprawiając solą i pieprzem.
4. Odstawiamy na bok.
5. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce rózgą kuchenną.
7. W razie potrzeby poruszamy patelnią, aby równomiernie rozprowadzić ciasto.
8. Smażymy na dużym ogniu 1-2 min., następnie zmniejszamy ogień na minimum.
9. Smażymy do czasu aż wierzch omleta będzie nadal mokry, ale już nie całkiem płynny (nie powinien ściekać).
10. Posypujemy omlet żółtym serem, a na ser kładziemy plastry wędliny (można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki).
12. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy nadal na najmiejszym ogniu, aż ser się rozpuści, a wędlina będzie ciepła.
13. Zdejmujemy omlet na talerz i składamy go na pół.
W zależności od apetytu, z podanych składników można przygotować jedną lub dwie porcje ;)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz