Omlet z szynką i serem




Taki omlet jest mega prostym i sycącym daniem na śniadanie. Jeśli znudziły Wam się już tosty, zapiekanki i jajecznice, a lubicie zjeść rano coś na słono i na ciepło - to będzie dla Was idealne!
Omlet można przygotować praktycznie ze wszystkim. Najróżniejsze rodzaje wędlin, salami, kurczak, mielone mięso - do tego świeże, gotowane lub smażone warzywa. Każdy ma możliwość skomponowania ulubionych dodatków.
Poniżej przedstawiam moją ulubioną wersję omleta na śniadanie :)


Składniki:

Ciasto:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
+ 1 łyżka oleju do smażenia

Dodatki:
  • kilka plastrów wędliny lub kiełbasy
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 pieczarki
  • garść startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1.   Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka.



2.   Na patelni rozgrzewamy masło.
3.   Szklimy cebulę, a następnie dodajemy od niej pieczarki i smażymy całość, doprawiając solą i pieprzem.



4.   Odstawiamy na bok.
5.   Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce rózgą kuchenną.



6.   Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto.



7.   W razie potrzeby poruszamy patelnią, aby równomiernie rozprowadzić ciasto.
8.   Smażymy na dużym ogniu 1-2 min., następnie zmniejszamy ogień na minimum. 
9.   Smażymy do czasu aż wierzch omleta będzie nadal mokry, ale już nie całkiem płynny (nie powinien ściekać).
10.   Posypujemy omlet żółtym serem, a na ser kładziemy plastry wędliny (można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki).
11.   Wykładamy pieczarki z cebulą na omlet.



12.   Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy nadal na najmiejszym ogniu, aż ser się rozpuści, a wędlina będzie ciepła.
13. Zdejmujemy omlet na talerz i składamy go na pół.

W zależności od apetytu, z podanych składników można przygotować jedną lub dwie porcje ;)


Smacznego!





Komentarze

Popularne posty