Zupa krem z soczewicy




Składniki:
  • 1 opakowanie czerwonej soczewicy (500g)
  • 2 duże marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3l wody
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.   Ziemniaki oraz marchewki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę w piórka.
2.   W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę.
3.   Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, sól, słodką paprykę i marchewkę.
4.   Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.
5.   Dorzucamy ziemniaki i gotujemy 5 minut.
6.   Soczewicę płuczemy na sitku i dodajemy do garnka.
7.   Gotujemy całość ok. 15 minut - do miękkości wszystkich składników.



8.   Blendujemy wszystko na gładko (gdyby zupa była za gęsta, można dolać wody).
9.   Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.


Jako dodatek do zupy idealnie nadadzą się prażone pestki słonecznika.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty