Rolowany omlet z szynką i cebulką





Bardzo często jemy na śniadanie jajka. Po jakimś czasie zwyczajne omlety i jajecznice zaczynają się nudzić, dlatego trzeba wymyślić coś bardziej interesującego ;)


Z podanych składników przygotowałam 2 porcje.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/4 cebuli
  • kilka plastrów wędliny
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.   Wędlinę kroimy w drobną kostkę.


2.   Cebulę drobno siekamy.


4.   W miseczce umieszczamy jajka, oregano, sól i pieprz - roztrzepujemy widelcem.


5.   Dodajemy wędlinę i cebulę - mieszamy.
6.   Na patelni rozgrzewamy olej.
7.   Wlewamy na patelnię kilka łyżek jajek i rozprowadzamy na niej jak ciasto na naleśniki.


8.   Gdy wierzch lekko się zetnie, zwijamy omlet w rulon i przesuwamy na bok patelni.
9.   Na wolną przestrzeń patelni wlewamy znowu kilka łyżek jajek - tak, aby dotykały do leżącego z boku rulona.


10.   Gdy wierzch się lekko zetnie, zwijamy rulon dalej, wykorzystując do tego dalszą część omleta.
11. Powtarzamy czynność do momentu wykorzystania całej masy z jajek.


12. Omletowy rulon kroimy na pół i nakładamy na talerze.


Oczywiście do środka omleta można dodać dowolne ulubione składniki.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty