Rolowany omlet z szynką i cebulką
Bardzo często jemy na śniadanie jajka. Po jakimś czasie zwyczajne omlety i jajecznice zaczynają się nudzić, dlatego trzeba wymyślić coś bardziej interesującego ;)
Z podanych składników przygotowałam 2 porcje.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/4 cebuli
- kilka plastrów wędliny
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wędlinę kroimy w drobną kostkę.
2. Cebulę drobno siekamy.
4. W miseczce umieszczamy jajka, oregano, sól i pieprz - roztrzepujemy widelcem.
5. Dodajemy wędlinę i cebulę - mieszamy.
6. Na patelni rozgrzewamy olej.
6. Na patelni rozgrzewamy olej.
7. Wlewamy na patelnię kilka łyżek jajek i rozprowadzamy na niej jak ciasto na naleśniki.
8. Gdy wierzch lekko się zetnie, zwijamy omlet w rulon i przesuwamy na bok patelni.
9. Na wolną przestrzeń patelni wlewamy znowu kilka łyżek jajek - tak, aby dotykały do leżącego z boku rulona.
10. Gdy wierzch się lekko zetnie, zwijamy rulon dalej, wykorzystując do tego dalszą część omleta.
11. Powtarzamy czynność do momentu wykorzystania całej masy z jajek.
12. Omletowy rulon kroimy na pół i nakładamy na talerze.
Oczywiście do środka omleta można dodać dowolne ulubione składniki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz