Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem




Jako dziecko nie znosiłam gotowanej marchewki. Przekonanie się do niej zajęło mi bardzo dużo czasu. Teraz jem ją pod każdą postacią, a mój ulubiony dodatek do obiadu to marchewka z groszkiem - mogłabym zjeść cały gar na raz 💗
Tutaj wykorzystałam marchewkę i groszek jako składniki potrawki z kurczaka - wyszło pysznie!


Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub 2 łyżki pszennej)
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1.   Kurczaka kroimy w kostkę.


2.   W misce łączymy ze sobą: lubczyk, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i olej.


3.   Dodajemy do miski pokrojonego kurczaka i dokładnie mieszamy z marynatą - odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.


4.   W garnku zagotowujemy 300 ml wody z 1 łyżeczką soli, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
5.   Marchewkę kroimy wzdłóż na 4 części, następnie w plastry.


6.   Wrzucamy marchwekę do wrzącej wody, zmniejszamy moc palnika na minimum.
7.   Rozgrzewamy patelnię bez oleju i podsmażamy kurczaka.


8.   Dodajemy kurczaka do wody z marchewką i dusimy ok. 20 minut.


9.   Dodajemy odsączony groszek i kurkumę.
10. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną.
11. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2 łyżkach wody (pszenną w 4-5 łyżkach).
12. Zagęszczamy sos mąką.
13. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Podajemy potrawkę z ryżem lub makaronem. Po wierzchu można posypać natką pietruszki.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty