Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
Jako dziecko nie znosiłam gotowanej marchewki. Przekonanie się do niej zajęło mi bardzo dużo czasu. Teraz jem ją pod każdą postacią, a mój ulubiony dodatek do obiadu to marchewka z groszkiem - mogłabym zjeść cały gar na raz 💗
Tutaj wykorzystałam marchewkę i groszek jako składniki potrawki z kurczaka - wyszło pysznie!
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 1 puszka zielonego groszku
- 400 ml wody
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub 2 łyżki pszennej)
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka oleju
- opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę.
2. W misce łączymy ze sobą: lubczyk, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i olej.
3. Dodajemy do miski pokrojonego kurczaka i dokładnie mieszamy z marynatą - odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
4. W garnku zagotowujemy 300 ml wody z 1 łyżeczką soli, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
5. Marchewkę kroimy wzdłóż na 4 części, następnie w plastry.
6. Wrzucamy marchwekę do wrzącej wody, zmniejszamy moc palnika na minimum.
7. Rozgrzewamy patelnię bez oleju i podsmażamy kurczaka.
8. Dodajemy kurczaka do wody z marchewką i dusimy ok. 20 minut.
9. Dodajemy odsączony groszek i kurkumę.
10. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną.
11. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2 łyżkach wody (pszenną w 4-5 łyżkach).
12. Zagęszczamy sos mąką.
13. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy potrawkę z ryżem lub makaronem. Po wierzchu można posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz