Azjatyckie pierożki z mięsem, marchewką i cukinią



Była wersja gruzińska, teraz czas na azjatycką. Uwielbiam pierożki typu wonton, szczególnie z mięsem. W tym przepisie postarałam się odtworzyć ten smak farszu, mając pod ręką standardowe wyposażenie kuchni. Muszę przyznać, że wyszło całkiem podobnie ;)


Z podanych składników wyszło mi ok. 80 pierożków.

Składniki:

Ciasto:
  • 750g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka chili
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1.   Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na surówkę).


2.   Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach - dodajemy do marchweki.


3.   Czosnek przeciskamy przez praskę.
4.   W misce umieszczamy wszystkie składniki farszu i wyrabiamy rękami, aż wszystkie się dokładnie wymieszają.


5.   Mąkę, żółtka i sól umieszczamy w misce.


6.   Dodajemy stopniowo wodę, mieszając całość.
7.   Wykładamy ciasto na blat kuchenny i dalej wyrabiamy rękami do momentu, aż przestanie się lepić. Jeśli wciąż będzie zbyt lepkie, dodajemy trochę mąki.
8.   Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy szklanką kółka.


9.   Każde kółko jeszcze odrobinę rozwałkowujemy, nakładamy ok. 1 łyżeczki farszu i zlepiamy brzegi. Robimy to podobnie, jak w naszych polskich pierogach, jednak brzegi ciasta kierujemy do góry, żeby pieróg po odłożeniu miał u góry taki "grzebień".


10. Pierogi odkładamy na deskę posypaną mąką.


11. W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką oleju.
12. Na wrzątek wrzucamy pierogi i od momentu ich wypłynięcia gotujemy jeszcze 3 minuty.

Pierogi najlepiej podawać z sosem sojowym do maczania.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty