Sałatka meksykańska
Składniki:
- 2 torebki ugotowanego ryżu (zazwyczaj wybieram basmati)
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu - odstawiamy do wystygnięcia.
2. Kurczaka kroimy w małą kostkę.
3. Przyprawę do kurczaka łączymy w misce z oliwą.
4. Dodajemy do miski pokrojonego kurczaka - mieszamy z przyprawą.
5. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy na niej kurczaka - odstawiamy do wystygnięcia.
6. Papryki kroimy w małe paski.
7. W misce mieszamy ze sobą: wystudzony ryż i kurczaka, kukurydzę, fasolę i papryki.
8. Czosnek przeciskamy przez praskę.
9. Do miseczki dodajemy: czosnek, jogurt, majonez, mieloną paprykę, chilli i cukier - wszystko dokładnie mieszamy.
10. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
11. Dodajemy sos do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz