Sałatka meksykańska




Składniki:
  • 2 torebki ugotowanego ryżu (zazwyczaj wybieram basmati)
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.   Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu - odstawiamy do wystygnięcia.
2.   Kurczaka kroimy w małą kostkę.
3.   Przyprawę do kurczaka łączymy w misce z oliwą.
4.   Dodajemy do miski pokrojonego kurczaka - mieszamy z przyprawą.
5.   Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy na niej kurczaka - odstawiamy do wystygnięcia.
6.   Papryki kroimy w małe paski.
7.   W misce mieszamy ze sobą: wystudzony ryż i kurczaka, kukurydzę, fasolę i papryki.
8.   Czosnek przeciskamy przez praskę.
9.   Do miseczki dodajemy: czosnek, jogurt, majonez, mieloną paprykę, chilli i cukier - wszystko dokładnie mieszamy.
10. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
11. Dodajemy sos do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty