Omlet pełnoziarnisty z sosem jogurtowym i kiwi
Pomysł na ten omlet zrodził się, gdy narzeczony zażyczył sobie na śniadanie omlet na słodko, ale taki w wersji trochę fit, bo dba o linię. Ok, nie ma problemu - będzie lżej, będzie zdrowiej! :D
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki oleju kokosowego lub masła
- 80g jogurtu naturalnego
- 1 kiwi
Przygotowanie:
1. W misce umieszczamy jajka, mleko, 1 łyżeczkę miodu, sól, cynamon i proszek do pieczenia.
2. Mieszamy całość rózgą kuchenną, aby uzyskać jednolitą masę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło.
4. Wylewamy ciasto na patelnię.
5. Zmniejszamy ogień i smażymy omlet do czasu, aż wierzch przestanie być płynny. W trakcie kontrolujemy spód omleta, żeby się nie przypalił. W razie potrzeby jeszcze bardziej zmniejszamy ogień.
6. Przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 1 minuty, cały czas kontrolując, czy się nie przypala.
7. Zdejmujemy omlet na talerz.
8. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt i 1 łyżeczkę miodu.
9. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę.
10. Polewamy omlet sosem i kładziemy na wierzch kawałki kiwi.
Oczywiście kiwi można zastąpić dowolnym owocem, lub posypać orzechami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz