Makaron w sosie śmietanowo-czosnkowym
Ten przepis został stworzony, gdy zapomniałam o niehandlowej niedzieli i trzeba było "wyczarować" coś na obiad, a lodówka świeciła pustkami.
Ostatecznie wyszło coś mega pysznego i zostało na stałe wpisane do naszego domowego menu :)
Składniki:
- 200g makaronu penne lub świderki (suchego)
- 200 ml śmietany 30%
- 150g ulubionej wędliny
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty mielonego chilli
- 125g mozzarelli w zalewie (1 opakowanie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Gotujemy makaron al dente.
2. Cebulę siekamy na drobno.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
4. Wędlinę kroimy w kostkę i podsmażamy.
5. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
6. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 2 minuty.
2. Cebulę siekamy na drobno.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
4. Wędlinę kroimy w kostkę i podsmażamy.
5. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
6. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 2 minuty.
7. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy śmietanę oraz chilli.
8. Całość podgrzewamy na patelni do momentu, aż sos zgęstnieje.9. Doprawiamy solą do smaku.
10. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy z sosem, podgrzewamy (jeśli makaron zdążył wystygnąć).
11. Nakładamy danie na talerze i posypujemy po wierzchu drobno pokrojoną mozzarellą.
11. Nakładamy danie na talerze i posypujemy po wierzchu drobno pokrojoną mozzarellą.
Z podanych składników wychodzą 2 duże lub 3 małe porcje.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz