Makaron w sosie śmietanowo-czosnkowym






Ten przepis został stworzony, gdy zapomniałam o niehandlowej niedzieli i trzeba było "wyczarować" coś na obiad, a lodówka świeciła pustkami.
Ostatecznie wyszło coś mega pysznego i zostało na stałe wpisane do naszego domowego menu :)


Składniki:
  • 200g makaronu penne lub świderki (suchego)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150g ulubionej wędliny 
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty mielonego chilli
  • 125g mozzarelli w zalewie (1 opakowanie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1.   Gotujemy makaron al dente.
2.   Cebulę siekamy na drobno.
3.   Na patelni rozgrzewamy oliwę.
4.   Wędlinę kroimy w kostkę i podsmażamy.
5.   Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
6.   Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 2 minuty.



7.   Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy śmietanę oraz chilli.
8.   Całość podgrzewamy na patelni do momentu, aż sos zgęstnieje.


9.   Doprawiamy solą do smaku.
10. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy z sosem, podgrzewamy (jeśli        makaron zdążył wystygnąć).
11. Nakładamy danie na talerze i posypujemy po wierzchu drobno pokrojoną mozzarellą.
Z podanych składników wychodzą 2 duże lub 3 małe porcje.


Smacznego!




Komentarze

Popularne posty