Kurczak teriyaki z warzywami




Kuchnia chińska i tajska to zdecydowanie moje ulubione. Stale próbuję odtworzyć smaki, które nie raz jadłam w różnych restauracjach. Tym razem udało się niemal perfekcyjnie! "Niemal", ponieważ użyłam standardowych składników, dostępnych w każdym sklepie. Danie jest mega proste - każdy z Was powinien sobie z nim poradzić bez większego problemu :)


Z podanych składników przygotowałam 4 spore porcje.

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 8 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 100 ml sosu sojowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

1.   Kurczaka kroimy w kostkę.
2.   W misce łączymy ze sobą 1 łyżkę oleju, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1/2 łyżeczki chili i 1/2 łyżeczki soli.


3.   Kurczaka wkładamy do miski i dokładnie mieszamy z marynatą.
4.   Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut, ale im dłużej tym lepiej. U mnie stał całą noc.
5.   Przygotowujemy sos teriyaki: w rondelku umieszczamy wodę, sos sojowy, imbir, cukier, miód i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.


6.   Podgrzewamy do zagotowania, potem zdejmujemy z palnika.
7.   Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plastry.


8.   Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię (bez oleju) i smażymy kurczaka.


9.   Kurczaka przekładamy do miski, a na wok wlewamy 1 łyżkę oleju i smażymy marchewkę przez ok. 5 minut.


10. Dodajemy resztę warzyw i smażymy ok. 1-2 minuty.


11. Dodajemy 5 łyżek sosu i smażymy dalej, aż pieczarki będą porządnie usmażone.
12. Przekładamy warzywa do miski z kurczakiem.
13. Zmniejszamy moc palnika i wlewamy do woka sos teriyaki.
14. Dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
15. Podgrzewamy sos do zgęstnienia.
16. Do sosu wrzucamy kurczaka i warzywa - mieszamy wszystko do połączenia.
17. Nakładamy na talerze i posypujemy po wierzchu sezamem.

Kurczaka teriyaki najlepiej podawać z ryżem lub chińskim makaronem pszennym, ryżowym albo sojowym.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty