Kurczak teriyaki z warzywami
Kuchnia chińska i tajska to zdecydowanie moje ulubione. Stale próbuję odtworzyć smaki, które nie raz jadłam w różnych restauracjach. Tym razem udało się niemal perfekcyjnie! "Niemal", ponieważ użyłam standardowych składników, dostępnych w każdym sklepie. Danie jest mega proste - każdy z Was powinien sobie z nim poradzić bez większego problemu :)
Z podanych składników przygotowałam 4 spore porcje.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 8 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyzeczki soli
- 100 ml sosu sojowego
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sezam do posypania
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę.
2. W misce łączymy ze sobą 1 łyżkę oleju, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1/2 łyżeczki chili i 1/2 łyżeczki soli.
3. Kurczaka wkładamy do miski i dokładnie mieszamy z marynatą.
4. Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut, ale im dłużej tym lepiej. U mnie stał całą noc.
5. Przygotowujemy sos teriyaki: w rondelku umieszczamy wodę, sos sojowy, imbir, cukier, miód i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
6. Podgrzewamy do zagotowania, potem zdejmujemy z palnika.
7. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plastry.
8. Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię (bez oleju) i smażymy kurczaka.
9. Kurczaka przekładamy do miski, a na wok wlewamy 1 łyżkę oleju i smażymy marchewkę przez ok. 5 minut.
10. Dodajemy resztę warzyw i smażymy ok. 1-2 minuty.
11. Dodajemy 5 łyżek sosu i smażymy dalej, aż pieczarki będą porządnie usmażone.
12. Przekładamy warzywa do miski z kurczakiem.
13. Zmniejszamy moc palnika i wlewamy do woka sos teriyaki.
14. Dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
15. Podgrzewamy sos do zgęstnienia.
16. Do sosu wrzucamy kurczaka i warzywa - mieszamy wszystko do połączenia.
17. Nakładamy na talerze i posypujemy po wierzchu sezamem.
17. Nakładamy na talerze i posypujemy po wierzchu sezamem.
Kurczaka teriyaki najlepiej podawać z ryżem lub chińskim makaronem pszennym, ryżowym albo sojowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz