Makaron ze szpinakiem i pieczarkami



Pomysł na ten makaron pojawił się, gdy pierwszy raz byłam na diecie i szukałam nowych smaków, aby urozmaicić sobie monotonne posiłki. Pierwotnie był w nim makaron pełnoziarnisty, który oczywiście można w nim wykorzystać, ale dla mnie zwyczajny jest po prostu smaczniejszy.


Składniki:
  • 100g suchego makaronu (farfalle, pene lub świderki)
  • 10 pieczarek
  • 3 garści szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.   Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Powinien być lekko al dente, żeby nie rozmaślił się na patelni.
2.   Pieczarki kroimy na połówki, a następnie w plastry.


3.   Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pieczarki. 
4.   Doprawiamy solą i pieprzem. 
5.   Gdy wchłoną całą oliwę, zmniejszamy moc palnika, aby się nie przypaliły.


6.   Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię, smażymy ok. minuty.
7.   Dodajemy szpinak i smażymy do momentu, aż mocno usiądzie.


8.   Dodajemy ugotowany makaron i wszystko mieszamy, jednocześnie podgrzewając.


Makaron można podawać jako pełne, samodzielne danie lub podzielić na mniejsze porcje i serwować jako dodatek do innego dania, np. do grillowanego kurczaka.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty