Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Pomysł na ten makaron pojawił się, gdy pierwszy raz byłam na diecie i szukałam nowych smaków, aby urozmaicić sobie monotonne posiłki. Pierwotnie był w nim makaron pełnoziarnisty, który oczywiście można w nim wykorzystać, ale dla mnie zwyczajny jest po prostu smaczniejszy.
Składniki:
- 100g suchego makaronu (farfalle, pene lub świderki)
- 10 pieczarek
- 3 garści szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Powinien być lekko al dente, żeby nie rozmaślił się na patelni.
2. Pieczarki kroimy na połówki, a następnie w plastry.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pieczarki.
4. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Gdy wchłoną całą oliwę, zmniejszamy moc palnika, aby się nie przypaliły.
4. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Gdy wchłoną całą oliwę, zmniejszamy moc palnika, aby się nie przypaliły.
6. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię, smażymy ok. minuty.
7. Dodajemy szpinak i smażymy do momentu, aż mocno usiądzie.
8. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko mieszamy, jednocześnie podgrzewając.
Makaron można podawać jako pełne, samodzielne danie lub podzielić na mniejsze porcje i serwować jako dodatek do innego dania, np. do grillowanego kurczaka.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz