Naleśniki zapiekane z wędliną, serem i pieczarkami




Uwielbiam naleśniki praktycznie pod każdą postacią. Prawdę mówiąc, to chyba nawet bardziej lubię te w w wytrawnej wersji niż w słodkiej. Czasami robię takie naleśniki na śniadanie lub kolację. Zawsze wychodzą pyszne i sycące!


Z podanych składników przygotowałam ok. 8 naleśników.

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 16 plastrów wędliny
  • 16 plastrów żółtego sera
  • ok. 16 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.   Łączymy ze sobą mleko, mąkę, jajko, olej i sól - smażymy naleśniki.


2.   Pieczarki kroimy w pół-plastry, a cebulę w piórka.


3.   Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę.
4.   Dodajemy pieczarki i smażymy ok. 3 minuty.
5.   Dodajemy bazylię, granulowany czosnek, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6.   Smażymy do momentu, aż sos z pieczarek odparuje.


7.   Na desce rozkładamy placek naleśnikowy.
8.   Na jego środku kładziemy plaster sera, na to 2 plastry wędliny, ok. 1 łyżki pieczarek z cebulą i przykrywamy drugim plastrem sera.


9.   Boki placka składamy do środka, a następnie zwijamy go od dołu w rulon.


10. Gdy mamy już zawinięte wszystkie placki, opiekamy je na grillu elektrycznym lub w opiekaczu do momentu rozpuszczenia sera.




Jeśli nie macie grilla, naleśniki można podpiec na patelni lub w piekarniku.
Doskonale smakują z domowym sosem czosnkowym.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty