Naleśniki zapiekane z wędliną, serem i pieczarkami
Uwielbiam naleśniki praktycznie pod każdą postacią. Prawdę mówiąc, to chyba nawet bardziej lubię te w w wytrawnej wersji niż w słodkiej. Czasami robię takie naleśniki na śniadanie lub kolację. Zawsze wychodzą pyszne i sycące!
Z podanych składników przygotowałam ok. 8 naleśników.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 16 plastrów wędliny
- 16 plastrów żółtego sera
- ok. 16 pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Łączymy ze sobą mleko, mąkę, jajko, olej i sól - smażymy naleśniki.
2. Pieczarki kroimy w pół-plastry, a cebulę w piórka.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę.
4. Dodajemy pieczarki i smażymy ok. 3 minuty.
5. Dodajemy bazylię, granulowany czosnek, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Smażymy do momentu, aż sos z pieczarek odparuje.
7. Na desce rozkładamy placek naleśnikowy.
8. Na jego środku kładziemy plaster sera, na to 2 plastry wędliny, ok. 1 łyżki pieczarek z cebulą i przykrywamy drugim plastrem sera.
9. Boki placka składamy do środka, a następnie zwijamy go od dołu w rulon.
10. Gdy mamy już zawinięte wszystkie placki, opiekamy je na grillu elektrycznym lub w opiekaczu do momentu rozpuszczenia sera.
Jeśli nie macie grilla, naleśniki można podpiec na patelni lub w piekarniku.
Doskonale smakują z domowym sosem czosnkowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz