Pieczarki duszone w sosie sojowym z natką pietruszki
Uwielbiam duszone pieczarki jako dodatek do obiadu zamiast sałatki lub gotowanych warzyw. Mimo, że same w sobie mają dużo smaku i w zasadzie wystarczy tylko sól i pieprz, to ja czasem lubię sobie je urozmaicić, aby się nie znudziły ;)
P.S. Pieczarki same w sobie mają bardzo mało kalorii - ok. 26 kcal/100g.
Z podanych składników przygotowałam 2 porcje, ale dla mnie równie dobrze mogła by to być 1 porcja - pieczarki zawsze wcisnę :D
Składniki:
- 12 pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1. Pieczarki kroimy w ćwiartki lub w podobny sposób na 6 kawałków - zależnie od ich wielkości.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pieczarki.
3. Gdy wchłoną całe masło, dodajemy sos sojowy, szczyptę pieprzu i dokładnie mieszamy.
4. Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 minuty na małym ogniu.
5. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy do momentu, aż patelnia będzie sucha.
6. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz