Pieczarki duszone w sosie sojowym z natką pietruszki





Uwielbiam duszone pieczarki jako dodatek do obiadu zamiast sałatki lub gotowanych warzyw. Mimo, że same w sobie mają dużo smaku i w zasadzie wystarczy tylko sól i pieprz, to ja czasem lubię sobie je urozmaicić, aby się nie znudziły ;)
P.S. Pieczarki same w sobie mają bardzo mało kalorii - ok. 26 kcal/100g.


Z podanych składników przygotowałam 2 porcje, ale dla mnie równie dobrze mogła by to być 1 porcja - pieczarki zawsze wcisnę :D

Składniki:
  • 12 pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1.   Pieczarki kroimy w ćwiartki lub w podobny sposób na 6 kawałków - zależnie od ich wielkości.


2.   Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pieczarki.


3.   Gdy wchłoną całe masło, dodajemy sos sojowy, szczyptę pieprzu i dokładnie mieszamy.
4.   Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 minuty na małym ogniu.
5.   Zdejmujemy pokrywkę i smażymy do momentu, aż patelnia będzie sucha.


6.   Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty