Pieczone ziemniaki czosnkowo-koperkowe
Nie raz już widziałam w różnych miejscach ziemniaki przygotowane w ten sposób. Czasem jako dodatek do obiadu, czasem jako oddzielne danie.
Ogólnie to kocham ziemniaki pod każdą postacią - szczególnie takie mączyste, które aż się rozsypują pod widelcem <3
Tutaj dam Wam przepis na moją wersję "piuropuszowych" ziemniorków, które były dodatkiem do niedzielnego obiadu ;)
Wyszły przepyszne!
Składniki:
- 10 średniej wielkości ziemniaków
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie myjemy pod wodą.
2. Nacinamy je od góry tak, jakbyśmy chcieli pokroić na cienkie plastry, ale nie przecinamy do końca.
3. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego sól, koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Można to też zrobić w mikrofalówce.
4. Mieszamy dokładnie składniki w rondelku.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
6. Każdego ziemniaka polewamy po wierzchu masłem i wcieramy je tak, aby czosnek i koperek wniknął w nacięcia.
7. Piekarnik nagrzewamy do 200℃ z włączonym termoobiegiem.
8. Pieczemy ziemniaki przez 20 minut.
9. Po tym czasie wyłączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz