Pieczone ziemniaki czosnkowo-koperkowe




Nie raz już widziałam w różnych miejscach ziemniaki przygotowane w ten sposób. Czasem jako dodatek do obiadu, czasem jako oddzielne danie.
Ogólnie to kocham ziemniaki pod każdą postacią - szczególnie takie mączyste, które aż się rozsypują pod widelcem <3
Tutaj dam Wam przepis na moją wersję "piuropuszowych" ziemniorków, które były dodatkiem do niedzielnego obiadu ;)
Wyszły przepyszne! 


Składniki:
  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1.   Ziemniaki dokładnie myjemy pod wodą.
2.   Nacinamy je od góry tak, jakbyśmy chcieli pokroić na cienkie plastry, ale nie przecinamy do końca.


3.   W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego sól, koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Można to też zrobić w mikrofalówce.
4.   Mieszamy dokładnie składniki w rondelku.


5.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
6.   Każdego ziemniaka polewamy po wierzchu masłem i wcieramy je tak, aby czosnek i koperek wniknął w nacięcia.


7.   Piekarnik nagrzewamy do 200℃ z włączonym termoobiegiem.
8.   Pieczemy ziemniaki przez 20 minut.
9.   Po tym czasie wyłączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20 minut.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty