Jaglanka z pomarańczą
Praktycznie od zawsze próbuję się odchudzać, a w każdej diecie na śniadanie obowiązkowa jest owsianka, której nie znoszę... Zamiast tego wybieram jaglankę! Dla mnie o niebo lepsza :)
Z podanych składników wychodzą 2 porcje jaglanki.
Składniki:
- 400 ml mleka (dowolna zawartość tłuszczu)
- 80g płatków jaglanych
- 10g siemienia lnianego
- 10g pestek słonecznika
- 10g suszonej żurawiny
- 10g orzechów (np. włoskich)
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
1. Mleko zagotowujemy z miodem, solą i cynamonem.
2. Pilnujemy, żeby nie wykipiało! ;)
3. W miseczce przygotowujemy mieszankę z płatków, pestek, siemienia, żurawiny i orzechów.
4. Po zagotowaniu mleko zdejmujemy z ognia i wsupujemy zawartość miseczki
5. Odstawiamy całość na 10-15 minut, aż zgęstnieje.
6. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
7. Jaglankę przekładamy do miseczki i na wierzch kładziemy pokrojoną pomarańczę.
Oczywiście pomarańczę można zastąpić każdym innym owocem - ja uwielbiam z mango :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz