Jaglanka z pomarańczą



Praktycznie od zawsze próbuję się odchudzać, a w każdej diecie na śniadanie obowiązkowa jest owsianka, której nie znoszę... Zamiast tego wybieram jaglankę! Dla mnie o niebo lepsza :)

Z podanych składników wychodzą 2 porcje jaglanki.


Składniki:
  • 400 ml mleka (dowolna zawartość tłuszczu)
  • 80g płatków jaglanych
  • 10g siemienia lnianego
  • 10g pestek słonecznika
  • 10g suszonej żurawiny
  • 10g orzechów (np. włoskich)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

1. Mleko zagotowujemy z miodem, solą i cynamonem.


2. Pilnujemy, żeby nie wykipiało! ;)
3. W miseczce przygotowujemy mieszankę z płatków, pestek, siemienia, żurawiny i orzechów.


4. Po zagotowaniu mleko zdejmujemy z ognia i wsupujemy zawartość miseczki
5. Odstawiamy całość na 10-15 minut, aż zgęstnieje.
6. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
7. Jaglankę przekładamy do miseczki i na wierzch kładziemy pokrojoną pomarańczę.

Oczywiście pomarańczę można zastąpić każdym innym owocem - ja uwielbiam z mango :)

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty