Puszyste bułeczki cynamonowe
Jakiś czas temu znalazłam przepis na odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy. Był przepyszny! Postanowiłam go zmodyfikować, przerobić na słodko, dodać cynamon i upiec zakręcone bułeczki. Wyszły fantastyczne - słodkie, miękkie i puszyste! :)
Z podanych składników wyszło mi 8 dużych bułeczek.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 6 łyżek cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 g miękkiego masła
- 2 jajka
Nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy ręką lub robotem do zagniatania ciasta.
2. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i mieszamy do rozpuszczenia cukru.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 8 pasków.
5. Każdy pasek smarujemy nadzieniem.
6. Formę do pieczenia lub blachę wykładamy papierem do pieczenia.
7. Każdy pasek zwijamy w osobny rulon i układamy w formie w możliwie jak największych odstępach od siebie.
8. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 40 miunut.
9. Piekarnik nagrzewamy do 180℃.
10. Pieczemy bułeczki przez 25 minut.
Bułeczki najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika i delikatnym przestudzeniu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz