Puszyste bułeczki cynamonowe




Jakiś czas temu znalazłam przepis na odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy. Był przepyszny! Postanowiłam go zmodyfikować, przerobić na słodko, dodać cynamon i upiec zakręcone bułeczki. Wyszły fantastyczne - słodkie, miękkie i puszyste! :)


Z podanych składników wyszło mi 8 dużych bułeczek.

Składniki:

Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka
Nadzienie:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

1.   Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy ręką lub robotem do zagniatania ciasta.
2.   Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.


3.   W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i mieszamy do rozpuszczenia cukru.


4.   Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 8 pasków.


5.   Każdy pasek smarujemy nadzieniem.


6.   Formę do pieczenia lub blachę wykładamy papierem do pieczenia.
7.   Każdy pasek zwijamy w osobny rulon i układamy w formie w możliwie jak największych odstępach od siebie.


8.   Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 40 miunut.


9.   Piekarnik nagrzewamy do 180℃.
10. Pieczemy bułeczki przez 25 minut.




Bułeczki najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika i delikatnym przestudzeniu.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty