Polędwiczki z indyka w sosie czosnkowo-rozmarynowym



Staramy się zrezygnować z jedzenia wieprzowiny, dlatego indyk w ostatnim czasie jest częstym gościem na naszym stole. Powoli już zaczyna mi brakować pomysłów na obiady. To za długo się robi, na to nie mam składników, to ostatnio było, to zbyt kaloryczne... Aż w końcu przypomniałam sobie o duszonym indyku, którego robiłam kilka razy w różnych wariantach sosowych i postanowiłam nieco "odświeżyć" moje dawne eksperymenty ;)


Składniki:

  • 2 polędwice z indyka (ok. 300g każda)
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1l wody
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.   Mięso oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem.


2.   Na patelni rozgrzewamy oliwę.
3.   Kawałki indyka obtaczamy w mące pszennej i obsmażamy z dwóch stron.


4.   Przekładamy mięso do garnka i zalewamy 1l wody.
5.   Wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i rozmaryn - doprowadzamy do wrzenia.


6.   Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
7.   Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso i odstawiamy na chwilę na bok.
8.   Pozostały w garnku sos zaprawiamy zahartowaną śmietaną.
9.   Dodajemy sól ziołową. Ja użyłam soli marki Kamis, którą kiedyś kupiłam pod wpływem chwili i nie miałam pomysłu, jak ją wykorzystać. Ma bardzo fajny aromat i doskonale podkreśliła smak tego sosu.


10. Doprawiamy do smaku zwykłą solą i pieprzem. 
11. W szklance lub misce rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody.
12. Zagęszczamy tym sos.
13. Wkładamy mięso z powrotem do garnka.


Indyka w sosie można podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami. Świetnie będzie też pasował makaron ze szpinakiem i pieczarkami.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty