Chrupiące pieczone ziemniaki panierowane w kaszy mannie
Gdy byłam dzieckiem i jeździłam na weekendy do babci, często robiłyśmy razem na kolację takie ziemniaki. Do dziś ich smak kojarzy mi się z dzieciństwem. Na długi czas o nich zapomniałam, ale ostatnio mnie olśniło. Jak zwykle brakowało pomysłu na kolację i wtedy przypomniałam sobie o babcinych ziemniakach. Dodałam trochę więcej przypraw, dzięki czemu były bardziej wyraziste, a panierka nadała im tej samej chrupkości, co lata temu. Tak, będę do nich wracać :)
Z podanych składników przygotowałam 3 duże porcje ziemniaków.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chili
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i płuczemy pod wodą.
2. Kroimy w półksiężyce i wkładamy do miski.
3. Dodajemy sól, paprykę, chili i dokładnie mieszamy.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do 190℃.
6. Kaszę mannę wsypujemy do miski.
7. Obtaczamy ziemniaki w kaszy i układamy na blasze.
8. Pieczemy przez 40 minut.
Jeżeli nie macie funkcji termoobiegu w piekarniku, czas pieczenia należy wydłużyć do 1 godziny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz