Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym



Składniki na pulpety:
  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów

Składniki na sos:
  • 1,5-2 szklanki wody (+3 łyżki do rozrobienia mąki)
  • 2 garści pieczarek
  • 1 duży pęczek kopru (świeży lub mrożony)
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • maggi (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1.   Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.   W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy rękami.


3.   Z masy formujemy niewielkie pulpety, obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej strony.


4.   Przekładamy pulpety do garnka i zalewamy wodą.
5.   Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
6.   Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia.
7.   Na oleju podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki i dodajemy je do garnka.


8.   Koperek siekamy i dodajemy do garnka.
9.   Po zagotowaniu zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy wszystko ok. 20-30 minut.
10. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną.
11. Mąkę mieszamy z 3 łyżkami wody i zagęszczamy sos.
12. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie maggi.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty