Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym
Składniki na pulpety:
- 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
Składniki na sos:
- 1,5-2 szklanki wody (+3 łyżki do rozrobienia mąki)
- 2 garści pieczarek
- 1 duży pęczek kopru (świeży lub mrożony)
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- maggi (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy rękami.
2. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy rękami.
3. Z masy formujemy niewielkie pulpety, obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej strony.
4. Przekładamy pulpety do garnka i zalewamy wodą.
5. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
6. Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia.
7. Na oleju podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki i dodajemy je do garnka.
8. Koperek siekamy i dodajemy do garnka.
9. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy wszystko ok. 20-30 minut.
10. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną.
11. Mąkę mieszamy z 3 łyżkami wody i zagęszczamy sos.
12. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie maggi.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz