Sałatka z grillowanym kurczakiem i kaszą orkiszową
Podobne sałatki robiłam praktycznie od zawsze. Według mnie, to jeden z lepszych pomysłów na lekką kolację. Przestestowałam wiele różnych kombinacji dodatków i sosów, ale w ostatnim czasie to właśnie ta wersja podbiła moje serce.
Z podanych składników przygotowałam 2 porcje sałatki.
Składniki:
Sałatka:
- 2 piersi z kurczaka
- 6 łyżek ugotowanej kaszy orkiszowej
- 6 liści sałaty lodowej
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 żółtej papryki
Marynata do kurczaka:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanegi
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta chili
- szczypta soli
Sos:
- 1 kubczek jogurtu naturalnego
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego)
- 1/3 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Piersi kurczaka przekrajamy wzdłóż na pół, aby wyszły cieńsze filety.
2. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.
3. Smarujemy kurczaka marynatą za pomocą silikonowego pędzelka.
4. Rozgrzewamy grill elektryczny do 200℃ (można też użyć patelni grillowej lub zwykłej).
5. Kładziemy kurczaka na grillu, zamykamy go i grillujemy przez 6 minut (w przypadku patelni, czas trzeba wydłużyć do 10 minut, przewracając filety w połowie).
6. Sałatę kroimy w kostkę.
7. Ogórka kroimy w grubsze ćwiartki.
8. Paprykę kroimy w małe paski.
9. Szykujemy 2 głębokie talerze.
10. Na spód każdego z nich kładziemy po 1 garści sałaty.
11. Na sałatę kładziemy po 3 łyżki kaszy.
12. Kaszę posypujemy ogórkiem i papryką.
13. Kurczaka kroimy w paski i kładziemy na sałatkę.
14. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Dokładny przepis na przygotowanie sosu znajdziecie TUTAJ.
15. Polewamy sałatkę sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz