Zupa meksykańska z wołowiną




Bardzo lubię kuchnię meksykańską. Połączenie pomidorowego sosu ze słodką kukurydzą i pikantnym chili to coś, co uwielbiam! Zupa meksykańska to doskonała propozycja na kolację, każdego rozgrzeje w chłodne jeszcze wieczory ;)


Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 2 passaty pomidorowe
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 2 czerwone papryki
  • 300 ml wody
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka chili
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 3 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1.   Cebule kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.


2.   W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę.
3.   Dodajemy mięso i czosnek, smażymy kilka minut.


4.   Wlewamy passaty i wodę, doprowadzamy do wrzenia.
5.   Paprykę kroimy w małe paski i wrzucamy do garnka.


6.   Dodajemy słodką paprykę, granulowany czosnek, chili i cukier.
7.   Gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 15 minut.
8.   Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy pod wodą - dodajemy do garnka.
9.   Kukurydzę odsączamy i dodajemy do garnka.
10. Gotujemy jeszcze 5 minut.
11. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i chili.


Zupę najlepiej podawać z grzankami czosnkowymi. Po wierzchu można posypać świeżą kolendrą.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty