Zupa meksykańska z wołowiną
Bardzo lubię kuchnię meksykańską. Połączenie pomidorowego sosu ze słodką kukurydzą i pikantnym chili to coś, co uwielbiam! Zupa meksykańska to doskonała propozycja na kolację, każdego rozgrzeje w chłodne jeszcze wieczory ;)
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wołowego
- 2 passaty pomidorowe
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 duża puszka kukurydzy
- 2 czerwone papryki
- 300 ml wody
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka chili
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 3 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę.
3. Dodajemy mięso i czosnek, smażymy kilka minut.
4. Wlewamy passaty i wodę, doprowadzamy do wrzenia.
5. Paprykę kroimy w małe paski i wrzucamy do garnka.
6. Dodajemy słodką paprykę, granulowany czosnek, chili i cukier.
7. Gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 15 minut.
8. Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy pod wodą - dodajemy do garnka.
9. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do garnka.
10. Gotujemy jeszcze 5 minut.
11. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i chili.
Zupę najlepiej podawać z grzankami czosnkowymi. Po wierzchu można posypać świeżą kolendrą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz