Gulasz z kurczaka w sosie cebulowym
Pewnego dnia wymyśliłam sobie smak. I gdy już go sobie wyobraziłam, nabrałam na niego takiej ochoty, że musiałam spróbować go wprowadzić w życie. I wiecie, co? Udało się po mistrzowsku!
Z podanych składników wyszło mi ok. 4-5 porcji.
Jedna porcja gulaszu z makaronem pene (40g suchego) to ok. 360 kcal.
Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta chili
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowch
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki mąki pszennej
- 400 ml wody + 4 łyżki do rozrobienia mąki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę.
2. Przekładamy go do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy kurczaka - odstawiamy na bok.
4. Cebulę kroimy w piórka.
5. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę, dodając 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
6. Do garnka z cebulą dodajemy obsmażonego kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, chili i czosnek przeciśnięty przez praskę.
7. Zalewamy 400 ml wody i doprowadzamy do wrzenia.
8. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
9. Po tym czasie zaprawiamy zahartowaną śmietaną.
10. 2 łyżki mąki rozrabiamy w 4 łyżkach wody i zagęszczamy tym sos.
11. Podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty.
Gulasz można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, ale mi najbardziej smakuje z makaronem pene :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz