Gulasz z kurczaka w sosie cebulowym



Pewnego dnia wymyśliłam sobie smak. I gdy już go sobie wyobraziłam, nabrałam na niego takiej ochoty, że musiałam spróbować go wprowadzić w życie. I wiecie, co? Udało się po mistrzowsku!


Z podanych składników wyszło mi ok. 4-5 porcji.
Jedna porcja gulaszu z makaronem pene (40g suchego) to ok. 360 kcal.

Składniki:
  • 4 piersi kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta chili
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowch
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml wody + 4 łyżki do rozrobienia mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1.   Kurczaka kroimy w kostkę.
2.   Przekładamy go do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.


3.   Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy kurczaka - odstawiamy na bok.


4.   Cebulę kroimy w piórka.
5.   W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę, dodając 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli.


6.   Do garnka z cebulą dodajemy obsmażonego kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, chili i czosnek przeciśnięty przez praskę.
7.   Zalewamy 400 ml wody i doprowadzamy do wrzenia.
8.   Dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
9.   Po tym czasie zaprawiamy zahartowaną śmietaną.
10. 2 łyżki mąki rozrabiamy w 4 łyżkach wody i zagęszczamy tym sos.
11. Podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty.

Gulasz można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, ale mi najbardziej smakuje z makaronem pene :)

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty