Chiński kurczak gongbao
Zawsze wydawało mi się, że smaki chińskiej lub tajskiej kuchni są nie do odtworzenia w domu, a już na pewno nie z produktami ogólnodostępnymi w sklepach. Mimo, że uwielbiam te dania, jadłam je tylko w restauracjach. Ostatnio postanowiłam podjąć próby ich samodzielnego przygotowania, a efekty były niesamowite! Okazało się, że dania chińskie i tajskie są bardzo proste w przygotowaniu, a smak naprawdę przypomina te z restauracji.
Kurczaka gongbao jadłam już nie raz, a ostatnio trafiłam na przepis od Jasmin Gotuje, który na maksa mnie zainspirował - cały film możecie objrzeć na jej kanale YouTube. Polecam! :)
Nieco zmodyfikowałam przepis Jasmin, wykorzystując składniki, które akurat miałam w domu. Wyszło pysznie!
Z podanych składników przygotowałam 5 porcji kurczaka gongbao.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 szczypta chili
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę.
2. Wkładamy kawałki kurczaka do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, przyprawę do kurczaka i pół łyżeczki soli - mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
3. Dodajemy do kurczaka jajka i łyżkę mąki ziemniaczanej - dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
4. Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę.
5. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy.
6. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju.
7. Podsmażamy kurczaka z wierzchu - tak, żeby w środku był jeszcze lekko surowy.
8. Zdejmujemy kurczaka z woka.
9. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju - szklimy ceulę z czosnkiem i łyżeczką imbiru.
10. Dodajemy marchewki i ziemniaki - smażymy 2-3 minuty.
11. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i szczyptę soli - smażymy jeszcze ok. 7-8 minut.
12. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę.
13. Do woka dodajemy paprykę, cukinię, podsmażonego kurczaka, ketchup, cukier i chili.
14. Smażymy do momentu, aż kurczak i ziemniaki przestaną być surowe.
15. Dodajemy orzeszki ziemne i wszystko razem mieszamy.
16. W razie potrzeby doprawiamy solą lub sosem sojowym.
Kurczaka najlepiej podawać z ryżem, ale równie dobrze smakuje też z chińskim makaronem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz