Kotlety siekane z kurczaka
Po zmieszaniu wszystkich składników "masy kotletowej" robi się dość sporo i kotletów też wychodzi więcej niż gdyby usmażyć filety tradycyjnie w panierce.
Gdy przygotowywałam kotlety ostatnim razem, wyszło mi ich ok. 13-15 szt.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do miski wsypujemy przyprawę do kurczaka, dodajemy olej i mieszamy.
- Dodajemy kurczaka i mieszamy tak, aby przyprawa pokryła równo wszystkie kawałki.
5. Dodajemy jajka i cebulę – mieszamy.
6. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną,
potem ser i mieszamy.
7. Smażymy na rozgrzanym oleju,
formując niewielkie płaskie kotleciki (tak, aby kurczak nie był surowy).
Do kotletów można dodać też inne ulubione składniki: starte
na tarce pieczarki, posiekaną paprykę, oliwki, szpinak, natkę pietruszki i
wiele wiele innych 😊
Żółty ser można zastąpić mozzarellą lub parmezanem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz