Kotlety siekane z kurczaka




Ten przepis jest idealny, gdy mamy niewiele kurczaka, a dużo osób do nakarmienia ;)
Po zmieszaniu wszystkich składników "masy kotletowej" robi się dość sporo i kotletów też wychodzi więcej niż gdyby usmażyć filety tradycyjnie w panierce.
Gdy przygotowywałam kotlety ostatnim razem, wyszło mi ich ok. 13-15 szt.


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka


Przygotowanie:
  1. Kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę.
  2. Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Do miski wsypujemy przyprawę do kurczaka, dodajemy olej i mieszamy.
  4. Dodajemy kurczaka i mieszamy tak, aby przyprawa pokryła równo wszystkie kawałki.

     5. Dodajemy jajka i cebulę – mieszamy.
     6. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, potem ser i mieszamy.


      7. Smażymy na rozgrzanym oleju, formując niewielkie płaskie kotleciki (tak, aby                    kurczak nie był surowy).



Do kotletów można dodać też inne ulubione składniki: starte na tarce pieczarki, posiekaną paprykę, oliwki, szpinak, natkę pietruszki i wiele wiele innych 😊
Żółty ser można zastąpić mozzarellą lub parmezanem.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty