Pancakes na słono z żółtym serem
Pomysł na te pancakes zrodził się totalnie spontanicznie. Potrzebna była słona przekąska do piwa, a w kuchni nie było zbyt wielu wyszukanych składników. Co w takiej sytuacji zrobić, aby zadowolić fanów piłki nożnej, gdy mecz rozpoczynał się już za pół godziny? Takie oto cudeńka wymyśliłam - panowie byli zachwyceni. Jestem pewna, że te placuszki pojawią się u nas jeszcze nie raz i nie dwa ;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 150g żółtego sera
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieszczmy w misce.
2. Mieszamy wszystko rózgą kuchenną na jednolitą masę.
3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ja miałam ser w plastrach, więc pokroiłam go w kostkę.
4. Rozgrzewamy dużą patelnię, smarując ją ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju. Można też użyć silikonowego pędzla.
5. Nakładamy ciasto na patelnię - ok. 2/3 łyżki stołowej na placek.
6. Po chwili placki zaczą bąbelkować - wtedy posypujemy je żółtym serem.
7. Nakładamy na placki ok. 1/2 łyżki ciasta tak, aby pokryło cały ser.
8. Przewracamy na drugą stronę.
9. Smażymy jeszcze ok. 1 minuty, po czym zdejmujemy z patelni.
Pancakes najlepsze są od razu po usmażeniu, brzegi są wtedy chrupiące, a ser ciągnący.
Do środka oprócz sera można włożyć też szynkę, duszone pieczarki i/lub różne inne warzywa.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz