Muffinki czekoladowe z budyniem i owocami leśnymi
Absolutnie uwielbiam piec muffinki. Są bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, uniwersalne, a do środka można włożyć praktycznie każdy ulubiony składnik. Dodatkowo sam proces ich przyrządzania jest niesamowicie satysfakcjonujący, a zajmuje dosłownie chwilę! Jeśli jeszcze nigdy nie podjęliście się upieczenia muffinek, nadróbcie to koniecznie :)
Z podanych składników wyszły mi 24 muffinki.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g roztopionego masła
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 opakowania mrożonych owoców leśnych
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru (jeśli budyń go nie zawiera)
Przygotowanie:
1. Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu, używając do tego 400 ml mleka.
3. Do metalowej formy na muffinki wkładamy papierowe foremki.
4. Do foremek nakładamy ok. 1 łyżki ciasta.
5. Na ciasto kładziemy po 1 łyżeczce budyniu i owoców leśnych.
6. Owoce przykrywamy 1 łyżką ciasta.
7. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200℃, grzanie góra-dół.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz