Muffinki czekoladowe z budyniem i owocami leśnymi




Absolutnie uwielbiam piec muffinki. Są bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, uniwersalne, a do środka można włożyć praktycznie każdy ulubiony składnik. Dodatkowo sam proces ich przyrządzania jest niesamowicie satysfakcjonujący, a zajmuje dosłownie chwilę! Jeśli jeszcze nigdy nie podjęliście się upieczenia muffinek, nadróbcie to koniecznie :)


Z podanych składników wyszły mi 24 muffinki.

Składniki:

Ciasto:
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 opakowania mrożonych owoców leśnych
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru (jeśli budyń go nie zawiera)

Przygotowanie:

1.   Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu, używając do tego 400 ml mleka.
2.   Łączymy suche składniki ciasta, następnie dodajemy mokre i mieszamy wszystko rózgą kuchenną.



3.   Do metalowej formy na muffinki wkładamy papierowe foremki.
4.   Do foremek nakładamy ok. 1 łyżki ciasta.


5.   Na ciasto kładziemy po 1 łyżeczce budyniu i owoców leśnych.
6.   Owoce przykrywamy 1 łyżką ciasta.
7.   Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200℃, grzanie góra-dół.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty