Leczo z kiełbasą i warzywami





Składniki:
  • 0,5 kg kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyzka oliwy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1.   Kiełbasę przekrajamy wzdłóż na pół, następnie kroimy w plastry.
2.   Podsmażamy na patelni - BEZ OLIWY (wystarczająca ilość tłuszczu wytopi się z kiełbasy), następnie przekładamy do garnka.


3.   Cebulę kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu po kiełbasie, ewentualnie dodając na patelnię oliwę, jeśli wytopiło się za mało tłuszczu. Przekładamy do garnka z kiełbasą.


4.   Kiełbasę z cebulą zalewamy passatą i wodą.
5.   Cukinię przekrajamy wzdłóż na 4 części, następnie kroimy w plastry.
6.   Papryki kroimy na małe paseczki.
7.   Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy mieloną paprykę, chilli i cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


8.   Doprowadzamy do wrzenia.
9.   Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą miękkie.



Leczo można podawać z makaronem lub ryżem, ale równie dobrze można je jeść bez dodatków :)

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty