Leczo z kiełbasą i warzywami
Składniki:
- 0,5 kg kiełbasy śląskiej
- 1 duża cukinia
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 szklanka wody
- 1 łyzka oliwy (opcjonalnie)
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
1. Kiełbasę przekrajamy wzdłóż na pół, następnie kroimy w plastry.
2. Podsmażamy na patelni - BEZ OLIWY (wystarczająca ilość tłuszczu wytopi się z kiełbasy), następnie przekładamy do garnka.
3. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu po kiełbasie, ewentualnie dodając na patelnię oliwę, jeśli wytopiło się za mało tłuszczu. Przekładamy do garnka z kiełbasą.
4. Kiełbasę z cebulą zalewamy passatą i wodą.
5. Cukinię przekrajamy wzdłóż na 4 części, następnie kroimy w plastry.
6. Papryki kroimy na małe paseczki.
7. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy mieloną paprykę, chilli i cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
8. Doprowadzamy do wrzenia.
9. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Leczo można podawać z makaronem lub ryżem, ale równie dobrze można je jeść bez dodatków :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz