Ciasto marchewkowe bez cukru z sosem jogurtowym




Co zrobić, gdy masz wielką ochotę na coś słodkiego, ale starasz się liczyć kalorie? Zawsze można nieco "odchudzić" tradycyjne ciasto ;)
Wyszło równie pysznie!


Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 3 marchewki
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g erytrolu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu (+ szczypta do posypania ciasta)
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów włoskich
Sos:
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu


Przygotowanie:

1.   Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.


2.   Jajka, erytrol, miód i olej blendujemy na gładką masę.


3.   Do miski nalewamy gorącej wody i wstawiamy do niej naczynie ze zblendowaną masą, aby olej kokosowy się rozpuścił i masa była rzadka.
4.   W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.


5.   Orzechy siekamy na drobne kawałki.


6.   Do mąki dodajemy roztopioną, zblendowaną masę, orzechy i marchewkę.
7.   Wyrabiamy wszystko rękami.
8.   Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej ciasto.
9.   Rozprowadzamy ciasto równomiernie w tortownicy, ale nie wygładzamy nadmiernie wierzchu - niech będzie nierówny, pagórkowaty.


10. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 40 minut. 
11. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
12. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy w miseczce jogurt z miodem.
13. Odkrajamy kawałek ciasta, kładziemy na talerz i polewamy sosem. Po wierzchu posypujemy delikatnie cynamonem.


Sos jogurtowy nie zmienia zwojej struktury, więc możemy niewykorzystany przelać do słoika i przechowywać w lodówce.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty