Ciasto marchewkowe bez cukru z sosem jogurtowym
Co zrobić, gdy masz wielką ochotę na coś słodkiego, ale starasz się liczyć kalorie? Zawsze można nieco "odchudzić" tradycyjne ciasto ;)
Wyszło równie pysznie!
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 3 marchewki
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 100 g erytrolu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu (+ szczypta do posypania ciasta)
- szczypta soli
- 100 g orzechów włoskich
Sos:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
1. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
2. Jajka, erytrol, miód i olej blendujemy na gładką masę.
3. Do miski nalewamy gorącej wody i wstawiamy do niej naczynie ze zblendowaną masą, aby olej kokosowy się rozpuścił i masa była rzadka.
4. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
5. Orzechy siekamy na drobne kawałki.
6. Do mąki dodajemy roztopioną, zblendowaną masę, orzechy i marchewkę.
7. Wyrabiamy wszystko rękami.
8. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej ciasto.
9. Rozprowadzamy ciasto równomiernie w tortownicy, ale nie wygładzamy nadmiernie wierzchu - niech będzie nierówny, pagórkowaty.
10. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 40 minut.
11. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
12. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy w miseczce jogurt z miodem.
13. Odkrajamy kawałek ciasta, kładziemy na talerz i polewamy sosem. Po wierzchu posypujemy delikatnie cynamonem.
Sos jogurtowy nie zmienia zwojej struktury, więc możemy niewykorzystany przelać do słoika i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz