Domowe calzone z dwoma farszami




Calzone powstały z tradycyjnego ciasta na pizzę, złożonego w takie jakby "pierogi". To bardzo fajna alternatywa dla pizzy. Farsz jest pyszny i wilgotny, nie wysycha tak jak na pizzy. A do środka można włożyć praktycznie wszystko :)


Z podanych składników przygotowałam 6 szt. calzone.

Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy (+ 2 łyżki do posmarowania calzone)
  • 10 g świeżych drożdży (lub 5-7 g suchych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Farsz z wędliną i pieczarkami:
  • 6 plastrów wędliny
  • 6 dużych pieczarek
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
Farsz z salami i papryką:
  • 18 plastrów salami
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

1.   Suche składniki na ciasto mieszamy w misce.
2.   Dodajemy oliwę, wodę i wyrabiamy rękami.
3.   Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4.   Na patelni rozgrzewamy i łyżkę oleju.
5.   Pieczarki kroimy w plastry i smażymy, doprawiając solą i pieprzem do smaku.


6.   Paprykę kroimy w małe paski.


7.   Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części.


8.   Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek.


9.   Na 3 placki kładziemy składniki w kolejności (na 1 placek): 1/2 łyżki ketchupu, 1 plaster sera, 2 plastry szynki, 1/3 usmażonych pieczarek, 1 plaster sera, 1/2 łyżki ketchupu.


10. Na 3 placki kładziemy składniki w kolejności (na 1 placek): 1/2 łyżki ketchupu, 1 plaster sera, 6 plastrów salami, 1/3 pokrojonej papryki, 1 plaster sera, 1/2 łyżki ketchupu.


11. Placki składamy na pół, formując pierogi i zaginamy szczelnie brzegi, dociskając je widelcem.


12. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
13. Układamy calzone na blasze i smarujemy po wierzchu oliwą.


14. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200℃.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty