Domowe calzone z dwoma farszami
Calzone powstały z tradycyjnego ciasta na pizzę, złożonego w takie jakby "pierogi". To bardzo fajna alternatywa dla pizzy. Farsz jest pyszny i wilgotny, nie wysycha tak jak na pizzy. A do środka można włożyć praktycznie wszystko :)
Z podanych składników przygotowałam 6 szt. calzone.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy (+ 2 łyżki do posmarowania calzone)
- 10 g świeżych drożdży (lub 5-7 g suchych)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Farsz z wędliną i pieczarkami:
- 6 plastrów wędliny
- 6 dużych pieczarek
- 6 plastrów żółtego sera
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Farsz z salami i papryką:
- 18 plastrów salami
- 6 plastrów żółtego sera
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
1. Suche składniki na ciasto mieszamy w misce.
2. Dodajemy oliwę, wodę i wyrabiamy rękami.
3. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Na patelni rozgrzewamy i łyżkę oleju.
5. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
6. Paprykę kroimy w małe paski.
7. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części.
8. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek.
9. Na 3 placki kładziemy składniki w kolejności (na 1 placek): 1/2 łyżki ketchupu, 1 plaster sera, 2 plastry szynki, 1/3 usmażonych pieczarek, 1 plaster sera, 1/2 łyżki ketchupu.
10. Na 3 placki kładziemy składniki w kolejności (na 1 placek): 1/2 łyżki ketchupu, 1 plaster sera, 6 plastrów salami, 1/3 pokrojonej papryki, 1 plaster sera, 1/2 łyżki ketchupu.
11. Placki składamy na pół, formując pierogi i zaginamy szczelnie brzegi, dociskając je widelcem.
12. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
13. Układamy calzone na blasze i smarujemy po wierzchu oliwą.
14. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200℃.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz