Sos koperkowo-czosnkowy
W naszym mieście stoi food truck z przepysznymi kurczakami a'la KFC. Podają do nich świetny sos czosnkowo-koperkowy własnej produkcji. Postanowiłam odtworzyć go w domu i wyszło całkiem podobnie ;)
Składniki:
- 1 kubczek jogurtu naturalnego
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego)
- 1/3 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Jogurt przekładamy do miseczki.
2. Dodajemy koperek.
3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu.
4. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
Sos jest najlepszy, gdy spędzi kilka godzin w lodówce i dobrze się przegryzie :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz