Sos koperkowo-czosnkowy




W naszym mieście stoi food truck z przepysznymi kurczakami a'la KFC. Podają do nich świetny sos czosnkowo-koperkowy własnej produkcji. Postanowiłam odtworzyć go w domu i wyszło całkiem podobnie ;)


Składniki:

  • 1 kubczek jogurtu naturalnego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego)
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

1. Jogurt przekładamy do miseczki.
2. Dodajemy koperek.



3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu.
4. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.


Sos jest najlepszy, gdy spędzi kilka godzin w lodówce i dobrze się przegryzie :)


Smacznego!




Komentarze

Popularne posty