Roladki schabowe z pikantnym kąskiem w sosie pomidorowym
Roladki schabowe robiłam już nie raz i nie dwa. Tej niedzieli miałam jednak dużo więcej czasu niż zazwyczaj, a kawałek schabu, którym dysponowałam był nieco problematyczny ;)
Po chwili zrezygnowania, wpadłam na pomysł uratowania znacznej cześci mięsa i przygotowania nieco innego wnętrza roladek niż do tej pory. I wiecie, co? Wyszło niesamowicie pysznie! <3
Z podanych składników wyszło mi 10 roladek.
Składniki:
- 2 kg schabu
- 300 g pieczarek
- 10 plastrów wędzonego sera żółtego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka curku
- 1 łyzeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- ok. 30 wykałaczek
Przygotowanie:
1. Ze schabu odkrajamy białe, tłuste części i błonki - wyrzucamy.
2. Z boku schabu często jest taki ciemniejszy, poprzerastany tłuszczem element - odkrajamy go i odkładamy na bok.
3. Pozostałe mięso dzielimy na kotlety grubości ok. 2 cm.
4. Rozbijamy kotlety na grubość ok. 0,5 cm.
5. Każdy kotlet posypujemy z dwóch stron solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem - odkładamy na bok.
6. Odkrojoną, poprzerastaną część mięsa kroimy w paski.
7. W miseczce mieszamy ze sobą chili, 1 łyżkę oleju i sól do smaku.
8. Do miseczki wkładamy paski mięsa i mieszamy dokładnie z marynatą - odkładamy na bok.
9. Pieczarki kroimy na pół, następnie w plastry.
10. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy pieczarki, doprawiając solą i pieprzem.
11. Dodajemy do pieczarek natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki.
12. Plaster rozbitego schabu kładziemy na desce.
13. Na nim układamy 1 plaster sera (przycinamy go jeśli wystaje poza mięso), 1 łyżeczkę usmażonych pieczarek i 2-3 paski mięsa z chili (ilość pasków zależy od tego, ile ich wyszło - ja miałam dość sporo więc kładłam po 3 paski do roladki).
14. Zwijamy roladkę i mocujemy ją wykałaczkami. Ja wbiłam po jednej na brzegach i jedną w środek - 3 wykałaczki na roladkę.
15. Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym.
16. Na patelnię wylewamy passatę.
17. Dodajemy do niej cukier i bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
18. Piekarnik nagrzewamy do 190℃.
19. Sos na pateli doprowadzamy do wrzenia, po czym zalewamy nim roladki.
20. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy roladki przez 50 minut.
Roladki można podawać praktycznie z każdym dodatkiem, jednak według mnie najlepiej pasuje do nich ryż lub pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz