Roladki schabowe z pikantnym kąskiem w sosie pomidorowym




Roladki schabowe robiłam już nie raz i nie dwa. Tej niedzieli miałam jednak dużo więcej czasu niż zazwyczaj, a kawałek schabu, którym dysponowałam był nieco problematyczny ;)
Po chwili zrezygnowania, wpadłam na pomysł uratowania znacznej cześci mięsa i przygotowania nieco innego wnętrza roladek niż do tej pory. I wiecie, co? Wyszło niesamowicie pysznie! <3


Z podanych składników wyszło mi 10 roladek.

Składniki:
  • 2 kg schabu
  • 300 g pieczarek
  • 10 plastrów wędzonego sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka curku
  • 1 łyzeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 30 wykałaczek

Przygotowanie:

1.   Ze schabu odkrajamy białe, tłuste części i błonki - wyrzucamy.
2.   Z boku schabu często jest taki ciemniejszy, poprzerastany tłuszczem element - odkrajamy go i odkładamy na bok.
3.   Pozostałe mięso dzielimy na kotlety grubości ok. 2 cm.
4.   Rozbijamy kotlety na grubość ok. 0,5 cm.


5.   Każdy kotlet posypujemy z dwóch stron solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem - odkładamy na bok.


6.   Odkrojoną, poprzerastaną część mięsa kroimy w paski.


7.   W miseczce mieszamy ze sobą chili, 1 łyżkę oleju i sól do smaku.
8.   Do miseczki wkładamy paski mięsa i mieszamy dokładnie z marynatą - odkładamy na bok.
9.   Pieczarki kroimy na pół, następnie w plastry.
10. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy pieczarki, doprawiając solą i pieprzem.
11. Dodajemy do pieczarek natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki.


12. Plaster rozbitego schabu kładziemy na desce.
13. Na nim układamy 1 plaster sera (przycinamy go jeśli wystaje poza mięso), 1 łyżeczkę usmażonych pieczarek i 2-3 paski mięsa z chili (ilość pasków zależy od tego, ile ich wyszło - ja miałam dość sporo więc kładłam po 3 paski do roladki).


14. Zwijamy roladkę i mocujemy ją wykałaczkami. Ja wbiłam po jednej na brzegach i jedną w środek - 3 wykałaczki na roladkę.
15. Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym.


16. Na patelnię wylewamy passatę.
17. Dodajemy do niej cukier i bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
18. Piekarnik nagrzewamy do 190℃.
19. Sos na pateli doprowadzamy do wrzenia, po czym zalewamy nim roladki.


20. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy roladki przez 50 minut.




Roladki można podawać praktycznie z każdym dodatkiem, jednak według mnie najlepiej pasuje do nich ryż lub pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty