Pierożki a'la chinkali z mięsem i białą kapustą




Zdecydowanie nie jestem pierogową patriotką, ponieważ te nasze polskie lubię jakby najmniej. Pierogów ruskich lub z kapustą i grzybami nie lubię w ogóle. Te z mięsem - fakt - zjem ze smakiem, ale wolę z soczewicą ;)
Zdecydowanie bardziej smakują mi najróżniejsze "egzotyczne" wariacje na temat pierogów. Wontony, chinkali czy pielmieni z wołowiną... mmm... pycha!
Takie właśnie chinkali miałam zamiar zrobić kilka dni temu, jednak w sklepie mieli niewystarczającą ilość mięsa. Musiałam czymś dopełnić mój farsz, a w lodówce akurat leżała resztka kapusty z ostatniego bigosu cygańskiego. Nadała się doskonale! :)


Z podanych składników wyszło mi ok. 65 pierogów.

Składniki:

Ciasto:
  • 700g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 350g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 szklanka wody
  • 1 wołowa kostka rosołowa
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1.   Szklankę wody wlewamy do rondelka, wrzucamy kostkę rosołową, doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia kostki. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.   Kapustę i cebulę siekamy na drobno.


3.   Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kapustę z cebulą przez 10 minut.


4.   Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze 2 minuty.
5.   Przekładamy do miski i czekamy aż trochę przestygnie (tak, żeby się nie poparzyć przy wyrabianiu rękami).
6.   Do kapusty dodajemy mięso, paprykę, granulowny czosnek, chili, kumin, sól i bulion.
7.   Wyrabiamy farsz ręką przez ok. 3-4 minuty.


8.   Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą (można do tego użyć robota z odpowiednią końcówką lub, tak jak ja, zrobić to rękami na blacie kuchennym). Wyrabiamy ciasto przez dobrych kilka minut, aż przestanie się lepić.
9.   Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
10. Szklanką wycinamy okrągłe kawałki ciasta i każdy z nich jeszcze mocniej rozwałkowujemy.


11. Na środek każdego kółka kładziemy ok. 1 łyżeczki farszu i zawijamy brzegi ciasta do góry, tworząc sakiewki.


12.   Odkładamy pierożki na deskę.


13. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i oleju.
14. Wrzucamy pierożki na wrzątek (nie za dużo na raz - powinny móc swobodnie pływać), po chwili mieszamy delikatnie łyżką, aby odkleić je od dna garnka.
15. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię i gotujemy je jeszcze przez ok. 3-4 minty.


16. Wyjmujemy pierożki z wody łyżką cedzakową i nakładamy na talerze.

Jako okrasę można dać podsmażoną cebulkę, skwarki lub samo masło. Mój narzeczyny najbardziej lubi jeść pierogi lekko skropione maggi. 

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty