Błyskawiczny krupnik na kostce rosołowej



Tak, wiem - kostki rosołowe to zło największe we wszechświecie, trucizna, zaraza i będę się przez nie smażyć w piekle. No ale co poradzić, gdy w domu brak mięsa na zupę, a zjadłoby się krupniczek? Tak, czy siak kostki rosołowe w rozsądnych ilościach nie są tragiczne i wbrew pozorom wcale nie tak bardzo kaloryczne. 250 ml bulionu przygotowanego na kostce to ok. 10 kcal. Ponadto w wielu sklepach można już znaleźć kostki rosołowe z dobrym składem - bez oleju palmowego i chemii. Ja jednak używam tych zwyczajnych, ogólnodostępnych w marketach.


Składniki:
  • 3 litry wody
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 3 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g kaszy jęczmiennej (suchej)
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • opcjonalnie natka pietruszki

Przygotowanie:

1.   Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy liscie laurowe, ziele angielskie, kostki rosołowe i łyżeczkę soli.
2.   Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia kostek.


3.   Marchewki kroimy wzdłóż na ćwiartki, a następnie w plastry i wrzucamy do garnka.


4.   Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, po czym dorzucamy kaszę.
5.   Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle - dorzucamy do garnka.



6.   Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka ok. 5 minut po dodaniu kaszy.
7.   Gotujemy całość kolejne 15 minut - do miękkości ziemniaków.


8.   Dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Przed podaniem zupę można udekorować natką pietruszki.


Smacznego!



Komentarze

  1. Ja dodaję mrożony koperek i suszony liść selera. Czasem do zupy już na talerzu łyżeczkę śmietany jeszcze dodam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty