Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 500g mięsa mielonego (ja użyłam indyka, ale równie dobrze może być wieprzowina)
- 100g białego ryżu (1 torebka)
- 10 pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 8 plastrów żółtego sera
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. Mięso przekładamy do miski.
3. Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa.
4. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.
5. Dodajemy paprykę słodką, chili i sól.
6. Całość dokładnie mieszamy.
7. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso.
8. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
9. Dodajemy pieczarki do mięsa i smażymy jeszcze 3 minuty.
10. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier - mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
11. Przekładamy mięso do miski i dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy i odstawiamy.
12. Papryki myjemy i przekrajamy wzdłóż na pół.
13. Usuwamy gniazda nasienne i białe części.
14. W środku posypujemy lekko solą i pieprzem.
15. Nakładamy farsz do papryk i układamy je w formie do pieczenia. U mnie farszu starczyło na 7 połówek, ale to zależy od wielkości papryk.
16. Na dno formy wlewamy szklankę wody.
17. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 35 minut - grzanie góra-dół.
18. Po tym czasie na każdej połówce kładziemy plasterek żółtego sera i pieczemy jeszcze 5 minut do momentu, aż się rozpuści.
Jako dodatek do papryki wystarcza mi surówka z kalarepą i sosem jogurtowym, ale można też dołożyć do tego pieczone ziemniaki, kaszę lub ryż.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz