Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami






Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 500g mięsa mielonego (ja użyłam indyka, ale równie dobrze może być wieprzowina)
  • 100g białego ryżu (1 torebka)
  • 10 pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 8 plastrów żółtego sera

Przygotowanie:

1.   Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2.   Mięso przekładamy do miski.
3.   Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa.
4.   Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.
5.   Dodajemy paprykę słodką, chili i sól.
6.   Całość dokładnie mieszamy.


7.   Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso.
8.   Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.


9.   Dodajemy pieczarki do mięsa i smażymy jeszcze 3 minuty.


10. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier - mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.


11. Przekładamy mięso do miski i dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy i odstawiamy.


12. Papryki myjemy i przekrajamy wzdłóż na pół.
13. Usuwamy gniazda nasienne i białe części.


14. W środku posypujemy lekko solą i pieprzem.
15. Nakładamy farsz do papryk i układamy je w formie do pieczenia. U mnie farszu starczyło na 7 połówek, ale to zależy od wielkości papryk.


16. Na dno formy wlewamy szklankę wody.
17. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 35 minut - grzanie góra-dół.
18. Po tym czasie na każdej połówce kładziemy plasterek żółtego sera i pieczemy jeszcze 5 minut do momentu, aż się rozpuści.



Jako dodatek do papryki wystarcza mi surówka z kalarepą i sosem jogurtowym, ale można też dołożyć do tego pieczone ziemniaki, kaszę lub ryż. 

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty