Łosoś pieczony w sezamie z sałatką z kiwi i pomelo



Tego dnia dopisało mi szczęście i udało się upolować w Lidlu ostatnie opakowanie łososia atlantyckiego. Od kiedy wprowadzili aplikację na telefon, wystarczy sprawdzić, na jakie produkty akurat jest kupon, żeby wiedzieć, czego na pewno w sklepie nie będzie :D
Ze zdobytym cudem łososiem wróciłam do domu, aby przygotować narzeczonemu "wykwintną" kolację ;)


Z podanych składników przygotowałam 2 porcje.

Składniki:

Łosoś:
  • 400g surowego łososia (najlepiej atlantyckiego)
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 lyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
Sałatka:
  • 2 garści dowolnego mixu sałat
  • 2 kiwi
  • 1/2 pomelo
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych bez soli
  • sos balsamiczny - ilość wedle uznania

Przygotowanie:

1.   Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy na mniejsze kawałki. Ja podzieliłam 1 filet na 4 kawałki.


2.   W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy, sezam i miód - dodajemy sól i pieprz do smaku.


3.   Kawałki łososia smarujemy równomiernie marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym.


4.   Pieczemy przez 20 minut w 180℃ - grzanie góra-dół, bez przykrycia.
5.   W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Kiwi i pomelo obieramy i kroimy w kostkę.


6.   Orzeszki prażymy na suchej patelni.


7.   Na talerzu kładziemy mix sałat, na to kiwi i pomelo.
8.   Polewamy sosem balsamicznym i posypujemy orzeszkami.
9.   Na talerz wykładamy upieczonego łososia.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty