Łosoś pieczony w sezamie z sałatką z kiwi i pomelo
Tego dnia dopisało mi szczęście i udało się upolować w Lidlu ostatnie opakowanie łososia atlantyckiego. Od kiedy wprowadzili aplikację na telefon, wystarczy sprawdzić, na jakie produkty akurat jest kupon, żeby wiedzieć, czego na pewno w sklepie nie będzie :D
Ze zdobytym cudem łososiem wróciłam do domu, aby przygotować narzeczonemu "wykwintną" kolację ;)
Z podanych składników przygotowałam 2 porcje.
Składniki:
Łosoś:
- 400g surowego łososia (najlepiej atlantyckiego)
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 lyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Sałatka:
- 2 garści dowolnego mixu sałat
- 2 kiwi
- 1/2 pomelo
- 1/3 szklanki orzeszków ziemnych bez soli
- sos balsamiczny - ilość wedle uznania
Przygotowanie:
1. Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy na mniejsze kawałki. Ja podzieliłam 1 filet na 4 kawałki.
2. W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy, sezam i miód - dodajemy sól i pieprz do smaku.
3. Kawałki łososia smarujemy równomiernie marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym.
4. Pieczemy przez 20 minut w 180℃ - grzanie góra-dół, bez przykrycia.
5. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Kiwi i pomelo obieramy i kroimy w kostkę.
6. Orzeszki prażymy na suchej patelni.
7. Na talerzu kładziemy mix sałat, na to kiwi i pomelo.
8. Polewamy sosem balsamicznym i posypujemy orzeszkami.
9. Na talerz wykładamy upieczonego łososia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz